4 травня 2020 | Фоміна Віра

Пам’ятати не можна забути: шість книжок про війну для дітей та підлітків

Плакати, сміятись, аналізувати, осмислювати, сумувати, забувати чи таки пам’ятати – що саме робити, говорити та думати 8 та 9 травня вирішувати вам і тільки вам. Однак, якщо визначитися з настроями важко, можете звернутися по допомогу до літератури, з якою уявлення про одну з найжахливіших подій минулого століття, про Другу світову війну, стануть об’ємнішими та набагато глибшими.

Пропоную ознайомитися з всесвітньо відомими бестселерами, які не залишать вас байдужими.

1. Джон Бойн "Хлопчик у смугастій піжамі", 2017.

Історія, що відбувається на тлі Другої світової війни, розказана від імені 9-річного німецького хлопчика Бруно, який разом із сім'єю переїжджає зі свого комфортабельного будинку в Берліні до нового дому у загадковому місці Геть-Звідси, де його батька призначають комендантом концтабору. Випадково він знайомиться з єврейським хлопчиком Шмулем, маленьким в’язнем. Між ними зароджується справжня дружба, яку, однак, розділяє колючий дріт. До чого можуть призвести різні погляди на світ, дивна логіка дорослих, а також сила долі й божевілля випадку? Ось про що, і навіть більше, розповідає ця дивовижна книжка."

 

 

 

 

2.Ентоні Дорр. «Все те незриме світло», 2015.

Вік: 14+ Дві сюжетні лінії роману знайомлять нас із двома персонажами – хлопчиком Вернером, якому доведеться стати солдатом Третього Рейху, та незрячою французькою дівчинкою Марі-Лорою, яка втікає з окупованого Парижа до Нормандії, везучи із собою велику таємницю. Описуючи паралельно їхні долі, автор створює живих і пронизливих персонажів, які не лишають байдужими нікого. Ефектний і попри все життєствердний текст не тільки показує бридке нутро війни, а й дає надію, силою любові створює вихід з безвиході.

 

 

 

 

3. Маркус Зузак."Крадійка книжок", 2016.

Ця книжка гіркого відчаю, неможливості змінити усе довкола, книжка боротьби та втрат. Книжка про силу слів. Книга розповідає про Голокост часів Другої Світової війни. У центрі сюжету — розповідь про спершу дев’ятирічну, а наприкінці книги вже й зовсім дорослу Лізель Мемінгер, дорослішання якої відбувається на тлі війни. В основу історії покладено розповідь про маленьку дівчинку Лізель Мемінґер, яка в страшні роки Другої світової, навчившись читати за посібником гробаря, збагнула силу Слів і, втративши все інше, вижила - завдяки лише цій силі.

 

 

 

 

 

4. Марцін Щигельський. «Ковчег часу», 2016.

Воєнна Варшава. Рафалові дев’ять років і він живе в гетто. Хлопчик не ходить до школи, а сусіди довкола постійно змінюються, тому друзів у Рафала теж немає. Дідусь, який ним опікується, мусить заробляти гроші на прожиття, і його цілими днями не буває вдома. Найчастіше Рафал залишається сам. Проте в нього є книжки й бібліотека – єдине місце в гетто, куди дідусь дозволяє йому ходити самому. Якось бібліотекарка дає йому книжку Герберта Веллса «Машина часу». Відтоді життя Рафала цілковито змінюється. Починається його велика й небезпечна Пригода...

 

 

 

 

 

5. " Щоденник Анни Франк" - розповідь про одну із найжорстокіших сторінок людської історії — геноцид євреїв.

Понад два роки юна Анна Франк разом із сім’єю — батьками Едіт та Отто Франками, старшою сестрою Маргот та іншою єврейською родиною ван Даанів переховувалася на горищі фабрики у спеціально облаштованому сховищі (його у зв’язку із масовими арештами євреїв підготували старші Франки). Щоденник цієї дівчинки зібрав спогади про їхнє спільне життя, переживання, страхи, мрії… Це історія на всі часи. Кожне нове покоління відкриває її для себе заново. «Щоденник Анни Франк» не має аналогів. Юним і дорослим читачам він дарує дивовижний дух дівчинки, якій довелося пережити найбільші жахи, що їх бачив сучасний світ. Але їй вдалося залишитися переможно і зворушливо людяною.

 

 

 

 

6. Кристина Хигер." Дівчинка у зеленому светрі. Життя у мороці Голокосту" - 2016.

Всесвітньо відомі мемуари Крістіни Хігер, яка пережила Голокост і вціліла у Львові 1943-го року тільки завдяки тому, що її родина з невеликим гуртом інших євреїв змогла сховатися в каналізації. Чотирнадцять місяців під землею їм допомагав, ризикуючи власним життям, поляк-католик Леопольд Соха, колишній злодій, що таким чином немов спокутував свої минулі гріхи. Не позбавлена упередженості й багатьох неточностей, адже на момент окупації маленькій Кристині було заледве сім років, це книжка про жагу до життя, дружбу й порятунок.


Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.