10 березня 2023 | Фоміна Віра

Мова творить народ у найвищій його іпостасі – духовності

Німецький філософ, мовознавець В. фон Гумбольтом писав: «Мова народу – це його дух, а дух народу – це його мова.»
Мова – найсильніший інтегратор народу.
Ось і сьогодні XVI Всеукраїнська учнівська онлайн-конференція «Мовні виклики сьогодення», що проходила у Черкаській спеціалізованій школі І- ІІІ ступенів №28 імені Т.Шевченка, об’єднала учнів та учителів закладів освіти Миколаєва , Кривого Рогу, Кременця, Черкас, Сміли, Шевченкового, Чорнявки, викладачів та науковців, щоб поділитися власними думками щодо важливості мови у нашому житті, щоб порушити актуальні проблеми.
Учні Нашої Першої теж долучилися до конференції. Захід був досить цікавий. Адже під час виступів розкривалися питання молодіжного сленгу, мовних викликів, породжених війною, наголошувалося на проблемі культури мови у щоденному спілкуванні та в соціальних мережах. Зацікавило питання «білих плям» у мові.
Ми прийшли до висновку, що саме перед молоддю стоїть важливе завдання - відроджувати мову, культуру, економіку країни, у якій народились і живемо, тому що ті, які не люблять країну і не знають мову, є «…або гості, або окупанти, або невігласи».
Кожен з нас має зробити для себе висновок: хто я? Пам’ятаймо, що Україна починається з кожного із нас. Тож вдосконалюймо мовлення, борімось за право української мови бути в Україні!
Проценко В., Потопніна В., учні 8А класу

Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.