22 лютого 2019 | Бондаренко Вадим

Мелодійна українська мова, або Як у Нашій Першій святкували День рідної мови


21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято було започатковано у листопаді 1999 року на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі з метою «підтримки мовного та культурного різноманіття та багатомовності» - звучало у заголовку документа. Міжнародне свято рідної мови мало послугувати захисту мови як культурної спадщини кожної окремої національності, кожної народності на нашій планеті.

Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Мова — це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу.

До відзначення Міжнародного дня рідної мови долучилася вся шкільна родина Нашої Першої. Упродовж дня було проведено  різноманітні заходи, у яких активну участь узяли учні та вчителі української мови та літератури. А день був насичений заходами: це і конкурс «Креативний учень: складання невеликого прозового чи поетичного твору на одну літеру» для учнів 7-8 класів;  школярі добирали влучні вислови про мову, створюючи слайд-вернісаж «Гостре словечко коле сердечко». Для учнів 5-6 класів цікавими були станції мовознавчого квесту «Мово наша, мово!», де юні мовознавці  продемонстрували свої знання з української мови та кмітливість. «Мелодійна українська мова - чарівний, навік коштовний скарб» - такими поетичними слова розпочався перфоменс для учнів 5- 6 класів. Під час заходу звучали вірші про мову,  гуморески, лунали жартівливі пісні,їх інсценізації, а на завершення учні виконали український танець. Усе свято було пронизано українським духом, любов’ю до рідного слова, до чистих джерел творчості українського народу. Учні 4-х класів узяли участь у  конкурсі малюнків «Мова моя солов’їна», година спілкування «Я люблю рідну мову!» відбулася у 3-В класі. Завершальним етапом проведення Дня рідної мови став Всеукраїнський конкурс з українознавства «Патріот-2019».

Міжнародний день рідної мови – це свято, яке сприяє духовному збагаченню, поєднанню культур та зміцненню принципів толерантності в нашій шкільній родині.

Гончаренко Н.С.,  учитель української мови і літератури


Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.