7 березня 2019 | Бондаренко Вадим

Словом і знаннями славимо Тараса!

З місяцем  березнем  пов’язано  багато  важливих  подій.  Але  про  одну  пам’ятають  усі  люди, і не тільки українці.

Щороку приходить до нас весна, а з нею – Шевченківські березини. Цьогоріч це не просто дні вшанування генія творчості Т.Шевченка, а ювілейні 205 роковини з дня народження нашого славного земляка!

Для учнів Нашої Першої підготовка до гідного вшанування пам’яті Кобзаря розпочалася ще восени: успішною була участь школярів у Міжнародному мовно-літературному конкурсі ім. Т.Шевченка.

А уже в березні Шевчук Марія та Василенко Максим взяли участь у конкурсі поетичних творів «Тарасовими шляхами», успішно справилися із завданнями Всеукраїнської гри «Соняшник».

Сонячним був цей тиждень для учнів школи, бо опромінювався думкою, словом Великого Кобзаря.

Зачарував школярів  виступ учнів 8-Б класу, які під час шкільної лінійки «Колись далекі ті слова знов задзвенять кобзарською струною» намагалися донести усю важливість  життєвого подвигу Тараса Шевченка. Цікавими були і літературно-музичні композиції «Зоря дитинства Т.Шевченка», підготовлені учнями 2-4 класів, і літературний квест «Сторінками Кобзаря», у якому взяли участь учні 6-х класів, а учні 5-В класу створили із пазлів колективний портрет Великого Кобзаря.

Вшануванням пам’яті Т.Шевченка стало свято Поезії – конкурс читців - декламаторів, учасниками якого стали учні нашої школи.

Непомітно пройшов час у царстві мудрого й красивого, правдивого й цінного, сильного й ласкавого, доброго й мужнього слова. Поезія – це вогник, схожий на полум’я свічки, що запалює душу людини. Тому  гаслом свята стали рядки:

Хай палає свічка.

Хай палає,

Поєднає нас вона в цей час.

Друзів голоси нехай лунають,

Слово й музика нехай єднають нас.

Лилося слово поета – полум’яне, як і його  життя. Щиро звучали і поетичні спроби юних. Линули і думки Кобзаря, перелиті в пісню. І атмосфера, що панувала у затишній залі, аж ніяк не нагадувала, що тут відбувається змагання, конкурс. Кожен присутній ще і ще проникався силою Слова, його красою і неповторністю. Щирими гучними оплесками нагороджували кожного, хто не читав, не декламував, а «проживав»  змість обраного твору. Учні 11 класу організувалися у флешмоб «Читаємо полум’яне слово Кобзаря», а Горицька В, учениця 10-А класу, автор поезій-посвят Тарасу Шевченку, неодноразова учасниця конкурсу «Тарасовими шляхами», поділилася власним розумінням і сприйняттям творчості знаного у всьому світі земляка.

Закінчилося свято, а в душі народжуються нові думки, слова, прагнення – возводиться духовний собор. І хочеться, щоб він не був зруйнований проблемами буденщини та байдужістю.

У цьому році вперше учні школи узяли участь у флешмобі «Нас єднає Шевченкове крилате слово», коли кожен читав улюблені рядки з творів Поета. А ще школярі та педагоги стали учасниками глобального флешмобу GlobalShevchenko  «Шевченко у моєму житті».

А попереду – невідкриті острови життя і творчості Поета.

Щиро і натхненно звучало Поетове слово з уст його шанувальників,

«Між нас тобі, Тарасе, жити!» - такий  девіз обрали учні 9-10 класів , готуючись до брейн-рингу «Відомий і невідомий Шевченко».

Творчий та життєвий шлях  Тараса Шевченка набагато цікавіше вивчати , застосовуючи прийом гри.  Як відомо, найкраще запам’ятовується те, що  дивує. Так учні 10-11 класів спробували свої сили та перевірили рівень знань    у  брейн-ринзі. Гра виявилась насиченою, з приємними несподіванками та відкриттями  як для учнів, так і для вчителів.   Команди боролись за кожен бал у грі,  виявляючи знання   та креативність. Деякі факти із життя Шевченка , назви його поезій  відгадували з першої секунди, а дещо вже призабули, тому  гра була насичена різними цікавими відповідями.   Справедливе журі винесло  «вердикт» гри : переможці – команда 11 класу «Послідовники Шевченка», друге місце посіла команда 10-Б класу з досить оригінальною назвою  « Енгельгардці», і лише на півтора бала за крок до другого місця виявилась команда 10-А класу «Гайдамаки».

Глядачі і водночас групи  підтримки  теж змогли проявити свої знання з творчості Кобзаря.  Їм запропонували назвати пісні на слова Тараса Григоровича Шевченка, визначити, з якою подією життя Кобзаря пов’язані його картини.

Всі ми знаємо Тараса як поета, художника, письменника, але  не треба забувати, що  Шевченко – насамперед людина, і йому притаманні слабкості.

Конкурс «Чорна скринька» привідкрив нам таємниці життя Тараса.  Багато переказів, бувальщин можна знайти у літературі про  цікаві  випадки із життя поета.

Учням треба було назвати речі, які зіграли певну роль у певних ситуаціях. Тарасові поезії звучали  в залі,  пісня линула  і радувала серця.   Не хотілося залишати гру,  всі пройнялися духом Кобзаря.

Напевне, немає жодної людини в Україні, яка не задумалася над питанням: «Чи знаю я Шевченка?»

Під час проведення у школі традиційного Шевченківського тижня  учні мали змогу ще раз доторкнутися до чистого, незамуленого і незнищенного цілющого джерела, з якого черпав свій талант Великий Кобзар, пройти стежками його нелегкої долі,  вшанувати того,  хто  не  лише  влучно  говорив,  але  й  боровся  за  свободу,  мир  і  спокій  у  нашому  українському  домі.

Вивчаймо  творчість Тараса Шевченка,  шануймо пам’ять великого пророка, гордімося тим, що ми  – земляки,  нащадки  Тараса. Несімо гідно його ім’я  у світ!


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.