26 березня 2020 | Фоміна Віра

Розвиваємо дрібну моторику у дітей: чому це важливо?

Ще в давніх часів відомо те, що активні вправи за участі рук і пальців позитивно впливають на розвиток і діяльність головного мозку будь-якої людини. І діти – не виняток. Шнурування черевиків, застібання ґудзиків, збирання дрібних деталей – цей список можна продовжувати безкінечно. Всі ці дії передбачають акуратну і точну роботу пальців рук, якої важливо навчитися. Саме тому, розвитку дрібної моторики у дітей сьогодні приділяється особлива увага. З цією метою вихователі в дитячих садах, вчителі в школах і навіть багато мам вдома включають в повсякденність різні вправи та ігри на розвиток у дітей дрібної моторики.

Вправи для  розвитку дрібної моторики у дітей

Масаж.Щоденно масажуйте кисті рук дитини м’якими рухами та розминайте кожен пальчик, долоньку, зовнішній бік кисті, а також передпліччя. Це дуже корисні вправи, що чудово активізують мовні центри мозку. Крім того, такий масаж здійснює позитивний вплив на імунітет, на загальний розвиток і контакт між мамою та дитиною.

Квасолеві ванни. В миску чи коробку насипте квасолю або горох, киньте туди дрібні іграшки та все це перемішайте. Нехай дитина занурює руки у квасолю та витягує іграшки. Така ванна сприяє розвитку координації пальчиків.

Ліплення з різних матеріалів (тісто, пластилін, глина). Окрім очевидного творчого самовираження, дитина розвиває гнучкість і рухливість пальців.

Ігри з крупами. Нехай малюк перебирає перемішані горох і квасолю, а потім і більш дрібні крупи, пересипає їх з однієї посудини в іншу, розтирає в руках.

Мозаїка. При складанні різноманітних ігор-мозаїк покращується дрібна моторика рук дитини, розвиваються кмітливість і творчі здібності.

 Ігри та гімнастика для пальчиків. Цим веселим заняттям присвячено багато кни. Ігри та гімнастика для пальчиків сприяють всебічному розвитку дитини, зокрема її мовлення.

Шнурівки. Вони чудово розвивають дрібну моторику рук, до того ж завдяки їм дитина чудово оволодіває практичною навичкою шнурування взуття.

Ігри з ґудзиками та намистинками. Нанизування на нитку намистинок, застібання ґудзиків, перебирання пальцями намиста – прості й корисні вправи для розвитку дрібної моторики рук.

Пазли. Яскраві картинки розвивають увагу, кмітливість, зір і дрібну моторику рук.

Катання долонькою олівців, кульок по столу чи іншій поверхні. Таке заняття масажує долоні та покращує координацію рухів кисті.


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.