20 листопада 2020 | Фоміна Віра

Всесвітній день телебачення

Телевізійне мовлення давно і міцно увійшло в наше життя. 17 грудня 1996 року Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних націй проголосила 21 листопада новим міжнародним святом - Всесвітнім днем телебачення, що було закріплено в резолюції ООН № A/RES/51/205. Дату щорічного проведення цього свята було вирішено прив’язати до дня проведення першого Всесвітнього телевізійного форуму ООН. Державним структурам усіх країн було запропоновано відзначати цей День, активно обмінюючись телевізійними передачами та програмами, які присвячувалися б таким проблемам, як соціальний і економічний розвиток, проблемам миру і безпеки, а також розширенню культурного і міжнаціонального обміну.

В Україні перший офіційний  телевізійний ефір відбувся 1 лютого 1939 року і тривав усього 40 хвилин. Повноцінна історія українського телебачення розпочалася 1951 року у Харкові, де група радіоаматорів здійснила вдалу спробу передачі перших телевізійних пересилань за електронною системою з чіткістю зображення.

  Кілька цікавих фактів про телебачення.

В епоху чорно-білого телебачення дикторів фарбували зеленими рум’янами і помадою, бо в камерах часто застосовувалися червоні фільтри – і губи на екранах телевізорів виглядали блідими.

Київську телевежу вважають найвищою ґратчастою спорудою в світі – 380 метрів та 24 поверхи. Унікальність її конструкції в тому, що під час монтажу не використовувалися болти або заклепки – всі з’єднання виконані електрозварюванням.

У 30-х роках минулого століття на американському радіо з’явилися багатосерійні програми з легкими сюжетами, спонсорами яких виступали виробники мила та інших мийних засобів. Дивились їх переважно домогосподарки. Тому за

радіо-, а згодом і телесеріалами закріпився вислів мильна опера.

Найбільшими телеманами вважають японців – вони проводять перед екранами телевізорів близько дев’яти години на день.

В Африці телебачення “підкорило” навіть братів наших менших. У Беніні в 1997 році за крадіжку телевізійної антени заарештували мавпу.

Дживага І., учениця 9 А класу


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.