14 грудня 2020 | Фоміна Віра

Андріївські вечорниці «Ой, Андрію, даруй нам надію!»

Серед зимових свят, мабуть, найцікавіше - день Андрія Первозваного, чи як його ще в народі називають «Калита».  Свято припадає на 13 грудня і є логічним продовженням молодіжних гулянь. Звичаї та обряди мають дохристиянський характер: ворожіння, заклинання, ритуальне кусання калити.

11 грудня у стінах початкової школи, серед учнів 3-х класів відбулися Андріївські вечорниці, проведення яких вже стало гарною традицією .

Завдяки інтер'єру сільської хати, предметам побуту та оберегам старовинної української сім'ї, скомпонованим в етнографічну композицію, аудіозаписам українських пісень, мультимедійній презентації учасники заходу повернулися у староукраїнську стихію та відтворили, як на Андрія дівчата ворожили, щоб дізнатись , як складеться їх доля. А хлопці, навпаки, бешкетували, бо така їх вдача в цей день, заважати ворожінню та розважати дівчат. Завершилося дійство цікавою грою - кусанням калити та частуванням варениками.

Всім учням на святі знову вдалось поринути в ту атмосферу, яка не підвладна плину часу та зміні поколінь.


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.