18 березня 2022 | Фоміна Віра

Ліна Костенко. Поетеса епохи

19 березня, одній із найвідоміших українок сучасності виповнюється 92 роки.
Є люди, які ще за життя стають легендами. Навколо них творяться міфи, чутки, перекази, за якими так важко відрізнити правду від вигадки. Вони ж мовчать, оберігаючи свій особистий світ від стороннього ока і впускаючи туди лише близьких і перевірених.
Такою є Ліна Василівна Костенко – поет, публіцист, громадський діяч. А в першу чергу – жінка, яка одного разу написала: «Я вибрала долю собі сама, і що зі мною не станеться, - у мене жодних претензій нема до Долі – моєї обраниці», - і лишилася на все життя вірною цим словам.
Ліну Костенко вважають генієм слова, залізною жінкою та живою легендою, а її біографія є прикладом для мільйонів українців та невичерпним джерелом мудрості. Її вислови надихають на зміни і змушують замислитися над вічними темами. Безкомпромісна, принципова, вперта, вимоглива, горда. Часом різка, гостра, як бритва, з блискавичною реакцією. Усе це – про Ліну Костенко. Усе своє життя письменниця не боялася влади та відкрито говорила всю правду про неї. Письменницю завжди хвилювала доля України, особливо під час війни. ЇЇ вірші сповнені любові та патріотизму до неньки України, надихають на подвиги наших захисників та вселяють віру в Перемогу.

ЦИТАТИ ПРО УКРАЇНУ І ПАТРІОТИЗМ ЛІНИ КОСТЕНКО
Бо хто за що, а ми за незалежність.
Отож нам так і важко через те.
***
Скільки нас, людства, вже є на планеті? Мільярдів шість? І серед них українці, дивна-предивна нація, яка живе тут з правіку, а свою незалежну державу будує оце аж тепер.

***
А ви думали, що Україна так просто. Україна – це супер. Україна – це ексклюзив. По ній пройшли всі катки історії. На ній відпрацьовані всі види випробувань. Вона загартована найвищим гартом. В умовах сучасного світу їй немає ціни.

Учні 11 класу та вчителі української мови і літератури спробували створити колаж!
Саме такою є творчість мисткині.
З днем народження, шановна Ліна Василівна.
Надихаємось вашою творчістю. Многая літа!
Слава Україні!

Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.