20 листопада 2015 | Фоміна Віра

Толерантність врятує світ

Image004

Ваша думка для  мене глибоко ворожа,

але за ваше право її висловити

я ладен віддати своє життя.

Вольтер

     Тема толерантних стосунківу школі давно привертала  нашу увагу. Погодьтеся, що досить важливо терпимо, з розумінням, толерантно ставитися до поглядів,переконань, думок, традицій інших людей.

    Останнім часом стало модним говорити про толерантність. Для нашої свідомості поняття «толерантність» незвичне. Нам ближче наше слово «терпимість».
Толерантність ( від лат. tolerance) – терпіння, прийняття іншої людини такою, якою  вона є, зі всіма її достоїнствами і недоліками. Толерантність – це поступливість, це активна позиція, викликана визнанням прав і свобод людства.
Толерантність людей є найважливішою умовою миру і злагоди в сім’ї, колективі та суспільстві. Томутема «Україна … Від толерантності особи до толерантності держави і суспільства в цілому», яку запропонувала для обговорення заступник директора з виховної роботи Палієва С.І., була цікавою для старшокласників. Довго тривали суперечки у кабінеті соціального педагога Линник С.В. між учасниками групи, яка готувала захід. Усіх цікавили зміст та форма проведення. Хотілось якомога краще донести до учнів важливість теми.

«Людина може обійтись без багатьох речей, але не без іншої людини»,- сказав один учений. Навіть на самоті вона подумки звертається до інших людей. Наприклад, коли приміряєш новий одяг або робиш зачіску, думаєш, що скажуть твої друзі, чи не вважатимуть тебе відсталим або занадто «крутим». Попри все, людські стосунки нерідко спричиняють проблеми: непорозуміння, суперечки, конфлікти. Щоб запобігти цьому, треба навчитися ладнати з різними людьми.  Толерантність – це мистецтво жити в світі несхожих людей та ідей.

У різних людей – різні погляди на життя, працю, кохання … Чи завжди ми поважаємо думки, погляди інших? Як треба поважати інших? Чи треба прагнути, щоб інша людина сприймала ваші погляди? Ми переконані в тому, що серед численних проблем і негараздів найстрашніша моральна хвороба – нетерпимість.

У ході підготовки до заходу  було проведено анкетування «Толерантна особа», в якому брали участь 86 учнів 7-10 класів. Зазначимо, що більша частина учнів  вважає себе толерантними. Але результати письмового опитування не завжди співпадають з реальністю. Тому ми вирішили провести ще декілька соціальних експериментів, мета яких  полягала в тому, щоб показати певні рівні толерантної поведінки учнів.  Результати експериментів були різними, ми їх представили у відео, яке зняла шкільна «Скрита камера». Змістовними також були презентаційні матеріали. Позавершенні заходу всі учні 10-11 класів створили «Дерево толерантності»і зробили певні висновки.  Іноді риси характеру друга чи подруги вас нервують, іноді – навпаки,вам допомагають прийняти певне рішення. І, незважаючи на відмінності у характерах, ми є друзями, намцікаво разом. Тому ж терпимість, толерантність потрібно проявляти до всіх. Щоб досягти успіху в житті, не витрачаючи сил наконфлікти, « побутові війни», доцільно сформувати в собі толерантність як рису характеру. Скажімо самі собі: « Я толерантна особистість…»

     Дякуємо учням, які брали участь у підготовці заходу: Яценку Р., Одинцовій Д., Вдовик Ю., Тумановій Ю., Люльці А., ВеличкоК., Гетьман Н., Биченко Н.

    Вдовик Юлія, учениця 10-Б класу

Image005Image006Image007Image008Image009Image011Image010


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.