20 листопада 2015 | Фоміна Віра

Класний керівник-посада чи покликання

…Діти – це життя, і життя прекрасне,

і ставитися до них  треба як до товаришів і  громадян,

поважати їхнє право на радість і обов’язок відповідальності.

А.С.Макаренко

Кожного ранку, йдучи до школи, Тетяна Миколаївна проходить «дорогою вітань», коли всі діти, яких зустрічає, вітаються і посміхаються їй у відповідь. Вона знає, що в школі біля класу її чекають вже вони, її діти – учні 8-А класу. Вони поспішають, перебиваючи один одного, розповісти про те, свідком чого не була вона. Хочуть поділитися всім новим, що у них з’явилося.

Виховання – процес, що починається з дитинства, коли в душу дитини закладаються основні життєві принципи, що допомагають їй стати Людиною з великої букви, сміливо увійти до епохи нового розуму і зайняти в ній гідне місце, усвідомлюючи себе особистістю й індивідуальністю.

Класний керівник…Хто він? Який він? На ці запитання може дати відповідь тільки той, хто неодноразово пройшов з учнями тернистими шляхами виховання. Інтелектуал, гуманіст, організатор, психолог, актор, друг, партнер… Цей перелік можна продовжувати нескінченно. Одне зрозуміло, що класний керівник – найнеобхідніша людина для дитини в сучасній школі.

Хороший  сучасний класний керівник  надає учням реальну допомогу, відкритий і доступний для будь-якого учня, не викликає в них страху, дає їм можливість висловлювати свої думки і почуття, відвертий у своїх поглядах, виявляє емпатійне розуміння — бачення поведінки учня його ж очима, вміє «постояти в чужих черевиках», як говорить народна мудрість. Відчуваючи внутрішній світ дитини, щиро цікавиться життям учнів, не байдужий до їхніх проблем, справедливий, демонструє дітям цілковиту довіру до них.

Уміння виховувати - особливий талант. Для того, щоб показати роботу талановитих класних керівників в Україні один раз на три роки проводиться конкурс «Класний керівник року».

      19-20 листопада в Черкаському обласному інституті післядипломної освіти педагогічних працівників проходив обласний тур Всеукраїнського конкурсу «Класний керівник року» у 2015 році.

У заочно-дистанційному етапі обласного туру Конкурсу взяли участь переможці районних та міських турів – класні керівники 5-11 класів – вчителі загальноосвітніх навчальних закладів Черкаської області. Журі обласного туру Всеукраїнського конкурсу «Класний керівник року» розглянуло 51 конкурсну роботу.

Гідно представила нашу школу і наше рідне місто Скубенко Тетяна Миколаївна, учитель зарубіжної літератури. Дякуємо завідувачу методичним кабінетом Руденко Валентині Борисівні за підтримку щодо участі в обласному етапі конкурсу.

Цікавий досвід роботи з екологічного виховання, створена  система виховної роботи з класом «З любов’ю до дитини», презентація виховної роботи з класом – дали можливість Тетяні Миколаївні ввійти до трійки лідерів. Очний тур складався з електронного тестування, брифінгу, презентації досвіду, представлення роботи з батьками, вміння вийти з психологічної ситуації, самопредставлення.

І ось – підведення підсумків! Наша Тетяна Миколаївна посіла ІІІ місце в обласному конкурсі. Вітаємо! Бажаємо нових досягнень!

С.І.Палієва, заступник директора з виховної роботи


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.