15 березня 2017 | Фоміна Віра

Шевченківські березини – 2017


З березнем пов’язано багато важливих подій. Але про одну кожного року пам’ятають усі люди.Щороку приходить до нас весна, а з нею – Шевченківські свята.

Кожен народ має своїх геніїв, поводирів. Для українців Пророком став Тарас Григорович  Шевченко. Йому судилася доля коротка, мов спалах блискавки: Великий Кобзар прожив 47 років, та він освітив шлях до щастя – мрії всього людства.І ми, українці XXІ століття, повинні і далі передавати естафету знання і пам’яті про Великого Кобзаря.

Цікавими, захоплюючими були Шевченківські березини для учнів Смілянської загальноосвітньої школи №1. Так, учні 5-х класів під керівництвом учителя А.С.Третяк узяли участь у квесті «Сторінками Кобзаря», і перемогу здобула команда 5-А класу

Учні 8-х класів разом із учителем С.К.Сорочинською та класними керівниками створили проект «Я відкриваю для себе Шевченка», завдяки якому дізналися про найвизначніші пам’ятники Кобзарю у світі, відвідали картинну галерею Т.Шевченка, де познайомилися із історією автопортретів поета та переглянули картини інших художників, у яких відображено події життя Кобзаря. Підсумком проектної роботи стала гра «Я найкраще знаю життя і творчість Т.Шевченка», перемогу в якій здобула Д.Бондаренко

«Між нас тобі, Тарасе, жити!» - такий девіз обрали учні 10-11 класів, готуючись до брейн-рингу«Відомий і невідомий Шевченко». Завдання, запропоновані учителями Л.Л.Ткаченко та В.П.Якимів, на перший погляд, не складні, але все ж таки змусили учнів проявити  кмітливість, згадати вивчений матеріал.

Усі ми знаємо Тараса як поета, художника, письменника, але  не треба забувати, що  Шевченко – насамперед людина, Тому дев’ятикласники, знайомлячись із інтимною лірикою поета під час проведення уроку «Любові пам’ять незабутня»,  відкрили для себе Т.Шевченка як ніжну людину, яка кохає, мріє про подружнє щасливе життя

Цікавими були і літературно-музичні композиції «Зоря дитинства Т.Шевченка», підготовлені учнями 2-4 класів.

Немає, мабуть, жодної людини, байдужої до творів Т.Шевченка, а тому традиційний щорічний конкурс читців-декламаторів «У вінок шани Кобзареві» пройшов під гаслом: «Читаймо Тараса, учімось у нього!» перетворився у справжнє дійство. Учасники читали і поезії Кобзаря, і вірші-посвяти, і власні твори.

Закінчився Шевченківський тиждень, а в душі народжуються нові думки, слова, прагнення – возводиться духовний собор. І хочеться, щоб він не був зруйнований проблемами буденщини та байдужістю. То вивчаймо творчість Тараса Шевченка, шануймо пам’ять великого пророка, гордімося тим, що ми – земляки, нащадки Тараса. Несімо гідно його ім’я у світ!

 

С.К.Сорочинська, учитель української мови та літератури


Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.