17 грудня 2017 | Бондаренко Вадим

Проведення Андріївських вечорниць у 3-х класах

3 давніх-давен славилася Україна таким звичаєм, як ворожіння у ніч на Андрія. Ця давня традиція – прекрасний витвір людської фантазії, призабутий сьогодні. Ми хочемо повернути йому життя. Нехай оживе одне із сторінок молодості наших матерів і бабусь.

Саме тому щороку з учнями проводимо Андріївські вечорниці. Ось і в цьому році  учні 3 – іх класів ( кл. керівники Коротич О. А., Михайлик Л.В,. Русанова О,В.) провели Андріївські вечорниці, щоб  познайомитись з давнім народним звичаєм проводити вечорниці та обрядами ворожіння й кусання калити, щоб  виховувати повагу та любов до традицій рідного народу, до української народної пісні; виховувати інтерес до вивчення минулого рідного краю, прагнення зберегти народні звичаї та обряди.

Учні третіх класів весело жартували, співали українські народні пісні, танцювали під веселу пісню «Василина», Грали в українські ігри, а саме у гру «Калита», де змагались, хто найшвидше й найбільше вкусить калити. Всім дітям та присутнім було весело та цікаво на святі. Учні поринули  у минуле, згадали звичаї та традиції рідного краю. Це наше, рідне, своє, саме цим життям жили наші бабусі,дідусі, прабабусі, прадідусі.. Це наші корені, це наше минуле, це саме те, що ми повинні знати і пам’ятати, а ще передати нашим дітям, внукам і правнукам.

В народі ще це свято називають Калита. Воно вважається парубочим святом, оскільки у Андріївську ніч парубкам дозволено бешкетувати,  а дівчата цієї ночі можуть дізнатись свою долю. Вже кілька днів до того, тобто 7 грудня, у свято покровительки дівчат Катерини, починаються молодіжні обряди. Свято Андрія є логічним продовженням молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата шукають собі пару для майбутнього подружнього життя.

За традиціями наших предків, дівчата та хлопці сходилися до однієї хати ввечері 12-го грудня. Жартували, оповідали цікаві історії та грали в різні ігри.

 

 

Класні керівники 3 – іх класів ( Коротич О. А., Русанова О. В, Михайлик Л. В.).


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.