10 квітня 2018 | Бондаренко Вадим

Проведення Дня цивільного захисту

Кодексом Цивільного Захисту України передбачено підготовку і перепідготовку керівного складу цивільного захисту об’єктів, навчання населення вмінню застосовувати засоби індивідуального захисту та діяти у надзвичайних ситуаціях. На виконання п.21,22 Постанови Кабінету Міністрів України від 26.06.2013 р. №444 «Про затвердження Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях», наказу Міністерства освіти і науки України від 03.09.2009 № 814 «Про Положення про функціональну підсистему «Освіта і наука України» єдиної державної системи запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру, наказу управління освіти, молоді та спорту Смілянської міської ради від 24.01.2018 р. №7 «Про проведення Дня Цивільного захисту, Комплексного об’єктового тренування у закладах освіти м. Сміли», наказу по школі від 30.01.2018 р. №21 «Про підготовку та проведення Дня  Цивільного захисту та Комплексного об’єктового тренування в закладі» та з метою забезпечення високого рівня організованості проведення заходів, 05.04.2018 в школі був проведений День Цивільного захисту.

Основною метою проведення «Дня ЦЗ» та об'єктового тренування  було:

  • практична перевірка готовності школи до ефективних заходів щодо захисту учасників навчально-виховного процесу в разі виникнення надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, можливих терористичних актів, організованого переведення із мирного у воєнний стан;
  • формування у свідомості дітей відчуття особистої та колективної безпеки, обов’язкового дотримання правил безпечної поведінки;
  • виховання впевненості учнів у ефективності заходів цивільного захисту;
  • формування та розвиток в учнів високих морально-психологічних якостей: відваги, мужності, витримки, ініціативи, спритності, самовідданості при виконанні завдань ЦЗ.

Головними завданнями "Дня цивільного захисту" та об'єктового тренування були:

  • удосконалення учнями та колективом працівників школи теоретичних знань і практичних навичок під час дій в умовах надзвичайних ситуацій;
  • практична перевірка здатності учнів та колективу працівників школи діяти за сигналами оповіщення ЦЗ, користування засобами індивідуального захисту;
  • навчання керівного та командно-начальницького складу та проведення заходів цивільного захисту у школі.

День ЦЗ  був завершальним етапом щорічного навчання учнів з курсу «Основ здоров’я», на якому закріплювалися отримані теоретичні знання про небезпеки, що трапляються, або можуть виникнути на відповідній території, про їхні причини, наслідки для людей і навколишнього середовища та відпрацьовувалися практичні дії з особистої безпеки і захисту учнів під час надзвичайних ситуацій.

До проведення «Дня ЦЗ» залучались:

  • керівний, педагогічний склад та технічний персонал школи;
  • особовий склад невоєнізованих формувань цивільного захисту;
  • учні 2 - 11 - х класів.

Підготовка до Дня ЦЗ у навчальному закладі розпочалася за 2 місяці до його проведення. До Дня ЦЗ шкільним штабом була підготовлена відповідна документація, проведена нарада з педагогічними працівникам на якій уточнювалися обов’язки кожного педагога, підготовлені плани та сценарії заходів.

У школі опрацьовано всі документи з цивільного захисту, видано наказ по школі від 30.01.2018 № 21 «Про підготовку та проведення Дня цивільного захисту та Комплексного об’єктового тренування в закладі»; розроблено та погоджено з відповідними органами управління Плани підготовки та проведення Дня цивільного захисту, Плани підготовки та проведення Комплексного об’єктового тренування з об’єктовими формуваннями; переглянуто Плани дій при надзвичайних ситуаціях, реагування на надзвичайні ситуації;  інші документи з питань цивільного захисту школи; проведено інструктивно-методичні заняття з членами оргкомітету школи щодо підготовки та проведення  Дня ЦЗ; оновлено стенди та куточки цивільного захисту; сплановано виготовлення найпростіших засобів захисту органів дихання, заготовлено матеріали для їх виготовлення.

Під час  проведення Дня ЦЗ, перед початком занять, з педагогічним колективом та персоналом школи було відпрацьовано питання оповіщення і збору, уточнено та доведено  до відома виконавців дії при виникненні НС відповідно до плану, а також проведено перевірку готовності формувань до дій за призначенням.

Під час відкриття Дня цивільного захисту, на лінійці,   учасникам навчально-виховного процесу було оголошено план проведення Дня ЦЗ та проведено відповідні інструктажі з безпеки життєдіяльності.

У цей день на уроках учителі  опрацювали підсумкові теми програм з предметів „ Основи здоров’я ”,  „ Захисту Вітчизни" відповідно до вікової категорії дітей.

Усі інші уроки проведено відповідно до розкладу занять з виконанням практичних та навчально-методичних заходів згідно з Планом проведення Дня ЦЗ. Упродовж дня було  використано  міжпредметні зв'язки для поглибленого вивчення факторів, які призводять до надзвичайних ситуацій. Учителями було організовано виставки малюнків та плакатів, які підготували учні 2-6 класів, виставку засобів індивідуального захисту, спецодягу, військових приладів радіаційної та хімічної розвідки.

Класними керівниками у цікавій та змістовній формі було проведено уроки Цивільного  захисту: «Дії учнів під час пожежі»,  «Захисти своє життя. Порядок дій у надзвичайних ситуаціях», «Правила протипожежної безпеки», «Природні надзвичайні ситуації. Правила поведінки під час природних надзвичайних ситуацій», «Засоби захисту органів дихання», «Захисти своє життя. Порядок дій в НС.» , «Порядок інформування населення про екстремальні ситуації та порядок дій»,  «Допоможи собі сам», «Знати, щоб передбачити, передбачити, щоб діяти», «Надзвичайні ситуації, аварії, катастрофи та захист від їх наслідки», «Первинні засоби пожежогасіння» , «Дії учнів за можливих аварій, катастроф, стихійних лих та інших надзвичайних ситуацій», «Умови та причини виникнення пожеж. Принципи запобігання і гасіння пожеж», «Надзвичайні ситуації», «Безпечна поведінка – запорука здорового та щасливого життя», «Знати, вміти, діяти у надзвичайних ситуаціях».

Найбільш активними учасниками заходів Дня ЦЗ стали учні класів, які вивчають предмети «Основи здоров'я» та "Захист Вітчизни", педагогічний колектив та працівники навчального закладу, зі складу яких комплектуються формування ЦЗ. З ними  було відпрацьовано комплекс евакуаційних заходів щодо уточнення списків евакуйованих.

Головною умовою успішного проведення Дня ЦЗ  була його насиченість практичними заходами, які  викликали жвавий інтерес  в учнів. Для школярів було проведено тематичні вікторини, рольові ігри, спортивні змагання,   відпрацювання дій за сигналами оповіщення при надзвичайній ситуації. Педагогічний колектив організовано здійснив евакуацію учнів на подвір’я навчального закладу, де відбулося практичне відпрацювання  завдань ЦЗ, а саме: використання засобів пожежогасіння, надання долікарської допомоги потерпілим, що отримали травми в наслідок пожежі, складання нормативів з ЦЗ учнями 10-11-х класів. Родзинкою шкільного заходу стали виступи  агітбригад учнів 7-10 класів, зокрема креативний флешмоб учнів 7 класів, тематичний реп  учнів 8 класів та показово-тренувальний виступ про надання першої медичної допомоги учнів 10 класу.

По закінченню заходу  було підведено підсумки проведення Дня Цивільного захисту, оголошено та нагороджено грамотами найактивніших учасників  за результати у спортивних змаганнях.

Завершальним етапом комплексного об’єктового тренування працівників школи було відпрацювання заходів цивільного захисту в разі розгортання приймального (збірного) евакуаційного пункту та проведення практичного заняття з пожежної безпеки «Використання вогнегасника».

День цивільного захисту під гаслом «Допомогти! Врятувати! Запобігти!» проведено цікаво та повчально. Усі переконалися у тому, що отримані знання знадобляться у повсякденному житті.

Начальник штабу ЦЗ, заступник директора з навчально-виховної роботи В.О.Дубовик


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.