21 січня 2021 | Фоміна Віра

Нескорене місто

З кожним роком людство відходить все далі й далі від подій Другої Світової війни. Але час не має влади над пам’яттю про героїчні події, що залишили незгладний слід на рідній землі.

Оглядаючись назад, ми завжди пам’ятатимемо тих, хто не пошкодував себе для Перемоги над ворогом нашої Батьтківщини.

Чорною звісткою прокотилося по місту повідомлення про початок війни. На початок 1941 року ворожі війська захопили наш рідний край. Настали жахливі дні окупації. Лише в перші її дні загарбники розстріляли понад 400 жителів, на станції імені Тараса Шевченка просто неба від голоду, холоду та епідемій гинули тисячі людей. Розпочинається боротьба з фашизмом. Створюються підпільні організації і групи: «Партизанський загін ім. Пожарського», «За Вітчизну» тощо.

912 днів Смілянщина перебувала під гнітом фашистів, але сміляни вистояли, перемогли і 29 січня 1944 року над містом замайорів Прапор Перемоги. У боях за визволення нашого краю загинуло 1351 чоловік, понад 12 тисяч смілян спочивають вічним сном у братських могилах на шляхах війни, а вісім уродженців міста  удостоєні високого звання Герой Радянського Союзу.

Бойовий і трудовий подвиг наших земляків – приклад для нас, зобов’язання і заповіт берегти мир, зміцнювати злагоду, не допустити розбрату, здолати всі негаразди і забезпечити життя, гідне людини.

                                                        Дживага І., учениця 9А класу


Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.