19 травня 2021 | Фоміна Віра

День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу

18 травня – День пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу.
У цей день 77 років тому за рішенням Державного комітету оборони кримські татари на десятиліття були позбавлені своєї Батьківщини.
Учні 10-го класу підготували урок–конференцію, присвячену цим подіям. Обговорювали причини та хід депортації. Особливі почуття викликали спогади очевидців про ті жахливі події. Формальною підставою для депортації стали обвинувачення кримських татар у масовому дезертирстві та колабораціонізмі, що геть не відповідало дійсності – понад 17 тисяч кримських татар служили в Червоної армії з перших днів війни. Загалом протягом трьох днів з Криму було вивезено понад 190 тисяч кримських татар. Ці події лягли в основу фільму «Хайтарма», який вийшов на екрани в незалежній Україні в 2013 році. Під час заходу старшокласники переглянули уривок з фільму. Нікого не залишила байдужим пісня Джамали «1944», з якою вона виступила у 2016 році на Міжнародному музичному конкурсі «Євробачення» і здобула перемогу. Не залишитися байдужими до трагедії кримськотатарського народу – така була мета проведеної конференції. Не важливо, якою мовою ми розмовляємо, хто ми за національністю, яку релігію сповідуємо – ми завжди повинні бути людьми. Адже від того, якими будемо ми, залежить світ, в якому житимуть наші нащадки!

Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.