22 лютого 2017 | Бондаренко Вадим

Без мови нас нема

Хай лунає мова в світі

Повна сили і тепла,

Не цураймося ми мови

Рідного святого слова!

Міжнародний день рідної мови проголошений ЮНЕСКО у листопаді 1999рокуі відзначається щороку з лютого 2000року як Міжнаррдний День рідної мови.

За недовгий час існування свято стало традиційним – та має велике значення для кожного, адже, що може бути ріднішим ніж мова –  рідна, материнська, батьківська, солов’їна.

У нас в Україні свято відзначається з 2002 року. Сьогодні у світі існує 6000тис. мов – і для кожного народу його мова є рідною.

Сучасна українська літературна мова остаточно склалася на початку XІX століття зачинателем якої був І. Котляревський, а основоположником Т.Г.Шевченко.

Красою рідного слова зачаровуємося, читаючи твори Т.Г. Шевченка, І. Франка, Лесі Українки, М. Коцюбинського, нашого земляка В.Симоненка.

Виховна година, яку підготували учні 5-В класу була присвячена саме рідній українській мові і мала назву «Без мови нас нема».

На гостини учні 5-В класу запросили учнів 5-А класу. Команди «Слово» – 5-А та «Граматика» - 5-В влаштували змагання щодо кращих знань рідної мови у вправах: «Редактор», «Наголос», «Перекладач».

Наша мова – ніби чарівна пісня, що вміщує в собі любов до Вітчизни і ярий гнів до ворогів, любов до рідної землі.

По-дитячому щиро звучали рядки про рідну мову з вуст учнів Аглічева Михайла, Тищенко Діани, Федченко Марії, Швиденко Валерії, Лелеки Дениса, Трофімова Артема, Алієвої Єлизавети, Кучер Олега, Карпенко Олександра, Карпань Надії, Доненко Анни, Савченко Марії, Мартиненко Костянтина.

Найцінніше у житті для кожної людини – рідна мати, рідна Земля, рідна мова. Пам’ятаймо про це! Бережімо, плекаймо, примножуймо красу рідного слова, рідної мови. Тож, хочеться вірити, що всі ви будете справжніми патріотами – вчитимете рідну мову, досягатимете нових вершин, будете берегти та примножувати красу рідного слова.

 

Цапенко А.І., класний керівник 5-В класу


Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.