31 травня 2021 | Фоміна Віра

Теорії лідерства. Як стати лідером?

Поняття лідерства завжди викликало великий інтерес у науковців і практиків. Можна виділити чотири основних підходи до вивчення феномену лідерства. Згідно з теорією лідерських якостей або теорії великих людей, найкращі з керівників володіють певним набором загальних для всіх особистих якостей. Згідно з поведінковим підходом до лідерства ефективність визначається не особистими якостями керівника, а, скоріше, його манерою поводження відносно підлеглих (стилем керівництва). Ситуаційний підхід намагається визначити, які стилі поведінки та особисті якості найкраще відповідають певним ситуаціям. Керівник-лідер повинен уміти вести себе по-різному в різних ситуаціях.

Сучасні концепції лідерства фіксують увагу на дослідженні динаміки відносин між лідером й його послідовниками.

Є лідери формальні і неформальні. Перші частіше займають відповідну посаду (староста, начальник). Неформальним лідер стає завдяки своїм здібностям і авторитету. У колективі формальний і неформальний лідер не обов'язково одна людина.

Як визначити в собі лідерські якості?

Пропонуємо десять ознак лідера. Оціни себе виходячи з цих характеристик. Раптом ти завжди був лідером, не усвідомлюючи цього! То ж загибай палець кожного разу, коли опис відповідає твоєму характеру.

1. Відкритий: ти не упереджений і вмієш слухати чужу думку.

2.Порадник: оточуючі часто просять поради і твоя точка зору цінна для них.

3.Відповідальний: вмієш тримати слово, тому люди довіряють тобі.

4.Порядний: друзі легко розповідають тобі свої секрети, без побоювань, що ти їх розкажеш іншим.

5.Працьовитий: показуєш своїм прикладом, що працювати потрібно не покладаючи рук.

6.Цілеспрямований: віддаєш перевагу діям, а не обіцянкам.

7.Оптиміст: вмієш вселяти в інших впевненість, мотивувати до дії.

8.Поважний: приймаєш людей такими, якими вони є. Вмієш знаходити в інших хороші сторони і цінувати їх.

9.Дбайливий: турбуєшся не тільки про своє благополуччя, але і допомагаєш досягти успіху іншим.

10.Ентузіаст: ведеш себе впевнено і пропонуєш рішення проблеми першим.

Якщо хоча б вісім пунктів про тебе, то ти можеш вважати себе природженим лідером. Якщо менше, не переймайся. Лідерські якості можна розвинути.

Кожна людина має той чи інший набір лідерських якостей. Багато з них можуть дрімати. Якщо ти поставив собі за мету бути справжнім лідером, то пора починати розвиватися в цьому напрямку.

Як же розвивати лідерські якості?

  • Бути проактивним

Привчи себе до думки, що ніхто крім тебе не відповідальний за події в твоєму житті. Головне правило – перестати скаржитися на проблеми і шукати шляхи їх вирішення. Наприклад, якщо тобі  не вистачає культурного дозвілля, запропонуй допомогу педагогу-організатору в підготовці шкільної вечірки.

  • Брати на себе відповідальність

Цитата «ми у відповіді за тих, кого приручили» повинна стати твоїм девізом. Частіше бери ініціативу в свої руки. Якщо організовуєш захід, продумай все до дрібниць: залучи помічників, знайди місце проведення, домовся про необхіднео бладнання. І не відмовляйся від допомоги. А доручаючи комусь завдання, все одно будь готовий відповідати за результат сам.

  • Слухати і приймати критику

Доведеться звикнути до критичних зауважень на свою адресу і навчитися адекватно на них реагувати. Лідер завжди готовий до змін, навіть якщо вони йдуть врозріз з його его.

  • Не боятися нового

Лідеру постійно потрібно виходити із зони комфорту. Не бійся робити щось нове. Якщо у тебе, наприклад, немає досвіду в декоруванні залу, спробуй дізнатися все про це в інтернеті. Попроси поради у людей, які займаються подібним довше тебе.

  • Думати про інших

Прислухайся до настроїв і сумнівів оточуючих, не забувай цікавитися у знайомих і друзівїх справами. Став інтереси інших людей на рівень зі своїми. Постарайся, щоб всі в компанії відчували себе потрібними. Так коллектив згуртується навколо тебе, а ти зможеш реалізувати свої амбіції лідера.

 

Навіть якщо ти не плануєш брати на себе роль лідера, окремі його якості допоможуть тобі розширити горизонти. Так ти зможеш краще справлятися з негативними обставинами, здійснювати рішучі вчинки, коли це необхідно, і відстоювати свої права.

                                                                                                                 Орловська Т.О., психолог


Роздрукувати статтю
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.