30 вересня 2022 | Фоміна Віра

30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек

Бібліотеки – це не лише місце, де зберігають та читають книги. Це місце, натхненне творчістю та людськими долями. Але як багато ми не знаємо про ці чарівні місця? У Всеукраїнський день бібліотек пропонуємо кілька цікавих фактів з бібліотечної історії. 

Перші згадки про бібліотеку сягають ІІІ ст. до н.е. Ще в часи Шумерської держави книги-таблички зберігали у спеціальних глиняних глечиках, на які вішали свого роду маленькі етикетки з вказівкою тематики текстів. Люди вірили, що той, хто візьме табличку без дозволу, буде покараний богами, а усі його нащадки стануть вигнанцями.

В Арабському халіфаті бібліотеки мали назву «Будинки мудрості» і були майже священними спорудами. Перш ніж увійти до бібліотеки, читачі вмивалися біля джерела, що знаходилось при вході. Читали вони сидячи на бібліотечній підлозі, яку застеляли килимами.

А чи знали ви, що велику роль в історії бібліотек відіграв письменник Йоганн Гете? Він 30 років опікувався книгозбірнями. Саме Гете ввів ще кілька вимог до роботи бібліотекарів: вони мали оберігати книжкові фонди, вести облік книг та забезпечити постійну роботу книгозбірень. А ще Гете ввів правило «Книги, повернені в неналежному стані, не приймати».

Бібліотека Ярослава Мудрого — за літописними свідченнями, перша бібліотека Київської Русі, що розташовувалася на території Софійського Собору в Києві. Час заснування бібліотеки невідомий. У «Повісті минулих літ» про неї згадується під 1037 р.

З приводу подальшої долі бібліотеки думки дослідників розділилися. Одні вважають, що частина її книг напередодні монголо-татарської навали розійшлася по бібліотеках різних соборів і монастирів, а решта загинула 1240 р. при спаленні Києва. Інші сподіваються, що книги вдалося сховати десь у київських, а то навіть і прикиївських підземеллях

Всього в Україні налічується майже 40 000 книгозбірень, з них 18 тис. — публічні.

 

Національні бібліотеки та загальнодержавного значення

  • Національна бібліотека України імені В. ...
  • Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого(Київ)
  • Національна бібліотека України для дітей (Київ)
  • Національна історична бібліотека України (Київ)
  • Національна наукова медична бібліотека України (Київ)
  • Національна бібліотека України для дітей - головна дитяча книгозбірня України. Вона є національним книгосховищем дитячої літератури, науковим, довідково-бібліографічним, інформаційним і консультаційним центром для спеціалізованих дитячих, шкільних і сільських бібліотек, що обслуговують дітей. Заснована у 1967 році.

Всеукраїнський день бібліотек — відмінний привід відвідати бібліотеку й дізнатися, що з новинок з’явилося у фондах. Ну або просто провести цей вечір за читанням. Адже читати не шкідливо, шкідливо не читати.

Бібліотека Нашої Першої завжди рада вітати своїх читачів!

Пропонуємо переглянути відео «Top-7 бібліотек, в яких хочеться залишитися жити…»  за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=mDZmMZSXx9E


Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.