19 грудня 2022 | Фоміна Віра

Зимові свята в Україні: традиції, звичаї, обряди

Зима – багата на свята. Дуже щедрі зимові місяці на свята. В народі кажуть: "Зима прийшла і празничків привела". І дійсно: взимку майже щодня – свято.
Традиції, як неписані закони, народжуються разом із народом і передаються з покоління в покоління, тобто стають традиційними. Ми також не повинні їх забувати. Зимових свят чекають з нетерпінням  дорослі і діти. Та чи знаємо ми, як їх святкувати?

  • 4 грудня  –  Введення в храм Пресвятої Богородиці, «коли вводиться літо у зиму». Цей день віщує, яким буде наступний рік: урожайним чи ні, посушливим чи дощовим, з цього дня у хліборобському розумінні починає спочивати земля, яку не можна копати лопатою аж до Благовіщення (7 квітня).
  • 7 грудня  – День  великомучениці Катерини, у народі  «Катерина», свято дівочої долі. У цей день  перед образами цієї святої дівчата ставлять свічки, а потім під вечір ворожать на свою долю.
  • 13 грудня – День святого Андрія Первозваного. В народі ще це свято називають Калита. Воно вважається  парубочим святом, оскільки у Андрієвську ніч парубкам дозволено бешкетувати і робити різні збитки, а дівчата цієї ночі можуть дізнатись свою долю. Свято Андрія є логічним продовженням  молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата шукають собі пару для майбутнього подружнього життя.
  • 19 грудня – День святого Миколая. Це найбажаніший день у році для дітлахів. Легендарний  святитель Миколай – це не вигадана постать, на кшталт Діда Мороза чи Санта Клауса. За легендою більшість своїх справ, він намагався робити без розголосу, допомагав анонімно. Саме тому в день святого Миколая повелося робити подарунки дітям.  Напередодні свята діти пишуть до нього листи зі своїми побажаннями  і вкидають їх в поштову скриньку або кладуть за вікно і моляться до нього, просячи передусім здоров’я собі та батькам. А в ніч на 19 грудня до кожної дитини приходить Святий Миколай і кладе під подушку подарунки.
  • 24 грудня Святвечір напередодні Різдва зустрічають за григоріанським календарем. 6 січня – Святий вечір. За давньою традицією, різдвяне святкування починається ще ввечері напередодні Різдва з духовних і матеріальних приготувань. Вечір цей зветься Святвечором. Це одне з найбільш  важливих родинних свят, магічний день, коли кожна сім’я створює в оселі атмосферу затишку, достатку та злагоди. За традицією, весь день перед Різдвом нічого не їдять – чекають на першу зірку, що сповіщає про народження Ісуса Христа. І тільки після настання вечора родина збиралася на урочисту вечерю. На стіл подавали 12 пісних страв. Важлива подія цього вечора – діти носять кутю до близьких родичів та хрещених батьків і просто до сторонніх людей. Колядники з Зіркою ходили від оселі до оселі, співали колядки, бажали урожаю, багатства, усіляких гараздів. У відповідь господарі нагороджували колядників солодощами та грошима.
  • 25 грудня - Різдво за сучасним григоріанським чи новоюліанським календарем. Православні українці розділилися - прихильники Різдва 25 грудня і прихильники 7 січня.  Шанувальників дати 25 грудня стає все більше. Різдво. Це свято народження Ісуса Христа у Вифлеємі ( Ісус у перекладі з     єврейської означає «Спасіння» - одне з 12 найбільших християнських свят. Після святкової літургії завершується Різдвяний піст і починається Коляда – це бог свята й миру давніх слов’ян. В цей період співають різдвяних пісень бажаючи господарям щастя й злагоди. Колядники заходили до кожної хати, а в церквах ставили вертепи – виставу про народження Ісуса Христа. Від цього дня і аж до Стрітення (15 лютого)  вітають один одного словами: «Христос народився!» – «Славімо його!».

 

  • 1 січня – Новий рік одне з найдавніших  і найпопулярніших календарних свят. Святкування Нового року в ніч з 31 грудня на 1 січня офіційно з’явилося в Україні у 1918 році.   Це  свято прийшло до нас із Західної Європи. Святкування Нового року в ніч 1 січня – це світське дійство, не пов’язано з традиційними українськими віруваннями. Змінився не тільки час святкування нового року, але й основні атрибути. Якщо раніше на Новий рік українці прикрашали оселю Дідухом ( сніп із зернових колосків, доповнений сіном та стилізований під людську фігуру) і проводили різні обряди, пов’язані з плодючістю та здоров’ям, то на зміну йому прийшла ялинка, запозичена з європейської культури.
  • 13 січня – Щедрий вечір (свято Маланки). Вечір перед старим Новим роком має третю назву – Щедра кутя, коли готують м’ясні страви.  Головним дійством на Щедрий вечір є щедрування – співані побажання щастя господарю та всій його родині! Щедрівників, як і колядників, теж заведено  обдаровувати солодощами та грошима. На щедрий вечір не можна  було лаятися, щоб тихо і спокійно жилось весь рік.
  • 14 січня –свято святого Василя. Головний обряд цього свята  – засівання. Зерно є символом нового життя, тому заходячи в хату, її обсипали зерном. Засівали хлопці, дівчатам цього робити було  не можна. Традиційні  промовляння: « Сієм, сієм, засіваєм, з Новим роком вас вітаєм! Сійся, родися жито, пшениця, усяка пашниця!». Господарі ж у свою чергу обдаровували посівальників пирогами, горіхами, цукерками й дрібними грошима. Зерно після посівальника збирали і віддавали курям – «щоб добре неслися». Неродючі  дерева «страшили» сокирою.
  • 18 січня – Голодна кутя. Головні страви – кутя, узвар і декілька пісних страв. Також традиційно в цей вечір спалювали Дідуха – зробити це було потрібно обов’язково, щоб душі предків відлетіли і не залишилися у нашому світі. Попіл зі згорілого Дідуха розкидали по городу – на добрий урожай.
  • 19 січня –  Богоявлення (Водохреща або Йордан). Це свято, яке нагадує про хрещення Ісуса Христа в річці Йордан. Коли Ісусу Христу виповнилося 30 років, він прийняв  хрещення від Івана Хрестителя . Християнські перекази оповідають, що коли Син Божий виходив із води, небеса розкрилися, і в цю мить на плече його опустився голуб. Це був Святий Дух. Звідси й пішла традиція хрещення у воді, а свято називають Богоявлення. Вважалося, що вода цього дня стає цілющою, нею умивались дівчата, щоб бути вродливими, нею лікували хвороби і захищалися від нечистої сили.
  • 15 лютого – Стрітення Господнє, це останнє з 12 найбільших християнських свят, яке завершує Різдвяний цикл. За народними віруваннями воно знаменує стрітення зими з весною. За традицією, у церкві на Стрітення святять «стрітенську воду» і «громничну свічку», яку зберігали  удома і запалювали під час грози, аби уберегтися від блискавок, від пожеж, від війни. Цій воді приписувалась магічна сила. ЇЇ вважали цілющою водою. Нею натирали хворі місця і вірили, що допоможе, вірили й у те, що вона допомагає проти «лихого ока» та інших злих чар. На Стрітення починали писати писанки. Це дуже давня  традиція, пов’язана з ритуалом весняного пробудження природи.

Рід наш прекрасний духовністю. Наші пращури відбирали найцінніші надбання, збагачуючи їх, і бережливо передавали з покоління до покоління. Отож не забудьмо свого прямого обов’язку і продовжимо справу наших предків!

З прийдешніми  святами усіх! 

МИРУ і ПЕРЕМОГИ УКРАЇНІ!


Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.