16 квітня 2021 | Фоміна Віра

Медичний огляд першокласника. Що потрібно знати батькам.

Майбутні першокласники, як і всі учні навчальних закладів будуть проходити обов'язковий медичний огляд.

Медичний огляд учнів проводиться з метою виявлення у них захворювань, їх спостереження, подальшого лікування та реабілітації і запобіганню масовим інфекціям у дитячому колективі.
Медичний огляд проводиться у присутності батьків. Для його проведення батькам необхідно звернутися до лікаря сімейної медицини, педіатра первинної ланки медицини, з яким підписано декларацію.
Сімейний лікар, відповідно до наказу МОЗ України від 16.08.2010 року № 682 «Про удосконалення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів» (зі змінами), видає направлення на огляд вузькими спеціалістами, куди входять в обов'язковому порядку: окуліст, хірург, ортопед, стоматолог та інші лікарі за потребою та показниками для конкретної дитини — це може бути психіатр, невролог  тощо.

Аналіз крові на гемоглобін здається в обов'язковому порядку, інші аналізи сімейний лікар може призначити за конкретним випадком, наявністю тих чи інших захворювань. Сімейний лікар проводить огляд дитини, вписує антропометричні дані, температурні показники та проби Руф’є у довідку форми № 086-1/о — це «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду» та направляє до спеціалістів. Для навчального закладу потрібно також принести копію довідки за формою № 063/о про проведені профілактичні щеплення, яка видається педіатром, що відповідає за профілактичні щеплення. Там міститься інформація про всі вакцинації, ревакцинації, а також туберкулінові проби, які робили дитині. У 6-річному віці проводиться ревакцинація проти дифтерії, правця, поліомієліту, кору, краснухи та паротиту. Якщо щось не зроблено, довідки не буде. Аби зайвий раз не відвідувати медичний заклад, краще одразу ж після огляду, у той же день зробити щеплення. Нині, за часів пандемії, цей момент дуже важливий, адже школам офіційно дозволили не допускати на заняття учнів, у яких немає такої довідки.  Медсестра у навчальному закладі профілактичними щепленнями не займається.

Також сімейний лікар майбутнім першокласникам може призначить ультра-звукове дослідження серця та узі органів черевної порожнини, щоб визначити чи не має дитина протипоказань до навантажень на уроках фізкультури чи навантажень на інших уроках.

Довідки завіряють печатками лікаря та медичного закладу. Окрім даних про дитину (прізвище, ім’я, по-батькові, дата народження, стать, місце проживання, телефон батьків), лікар зазначає, для якого закладу освіти вона призначена, пише висновок про стан здоров’я, рекомендації та групу для занять фізкультурою. Інформацію про хронічні захворювання не вписують туди автоматично: цей запис залежить від рішення одного з батьків, чи надавати такі дані школі.

Просимо подати довідки (№ 086-1/о, № 063/о) , медичну картку (забрати з дитячого садочку) медсестрі школи ( корпус №1, І поверх) до 01.06.2021 року .

Адміністрація школи


Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.