27 серпня 2022 | Фоміна Віра

Профілактичні щеплення: що треба знати батькам

  1. Чи потрібна вакцинація в разі дотримання високого рівня гігієни та санітарії?

Чимало інфекцій можуть поширюватися незалежно від ступеня нашої охайності. Коли загальне охоплення щепленнями знижується, то хвороби, що попереджаються вакцинами, повертаються. Наприклад, так сталося з поліомієлітом у 2021 році. На сьогодні в Україні спалах цього захворювання й дві дитини мають невиліковні наслідки — параліч кінцівок.

  1. Чи є вакцини безпечними?

Будь-яка ліцензована вакцина проходить декілька етапів випробувань. Після цього її схвалють для використання та надалі регулярно перевіряють. У більшості випадків після щеплення змін у самопочутті немає. Подеколи буває тимчасова реакція, наприклад, біль у місці ін’єкції або незначне підвищення температури. Такі тимчасові реакції минають самі досить швидко та не потребують медичного втручання. Серйозні побічні ефекти, такі як алергічні реакції, рідкісні та ретельно відстежуються й розслідуються, оскільки в Україні працює дієва система фармакологічного нагляду, ефективність якої на високому рівні оцінили ВООЗ й інші міжнародні партнери.

Вакцини взаємодіють з імунною системою та провокують імунну відповідь, подібну до імунної реакції на природне інфікування. На відміну від живого збудника, вони не призводять до захворювання та потенційних ускладнень.


Роздрукувати статтю
Категорія: Варто знати
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.