25 лютого 2017 | Фоміна Віра

Творчість – реальна радість, яку дарує людині життя

Розвиток творчої особистості є одним із першочергових завдань освіти. Для його визначення та розвитку є всі умови в нашій Першій. Педагоги школи намагаються дати дітям і юнацтву освіту, що відповідає їх інтересам, забезпечують потреби особистості у творчій самореалізації.

Одним із шляхів гармонічного виховання особистості, здатної до самореалізації, є участь у науково-дослідницькій діяльності. Мала академія наук України - це унікальна нагода для учнів шкіл підготуватися до студентського життя ще з шкільної парти. Учнівська наукова робота передбачає партнерство з учителем, оскільки учні ще не в змозі виконувати її самостійно. У цьому і полягає сенс МАНу.

Саме МАН дає змогу виявляти і розвивати природні здібності учнів, виховувати учених, державних діячів, творчих особистостей ще зі шкільної лави. Учасники МАН формують не лише наукову, а й бізнесову, політичну, культурну еліту нашої держави.

Всеукраїнський конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України є одним з масових, популярних серед старшокласників заходів. Він потребує від конкурсантів ґрунтовної підготовки з базової дисципліни, навичок наукової та дослідницької діяльності.

Цьогоріч у ІІ (обласному) етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту Малої академії наук України, що відбувся 18-19 лютого, взяли участь 562 конкурсанти із 26 районів та міст Черкаської області.  Захист науково-дослідницьких робіт МАН проходив на базі Черкаського національного університету ім. Б.Хмельницького.

Серед конкурсантів були й 6 наших учениць, які гідно представили школу №1 і місто:

  1. Тищенко Вікторія (11-Б клас): "Думками на папері" (психологія народження твору), секція Літературознавство, керівник Скубенко Т.М.
  2. Вдовик Юлія (11-Б клас): "Окрилля душі" (засоби та методи зображення внутрішнього стану героя у творах літератури),  секція Літературознавство, керівник Скубенко Т.М.
  3. Кривошея Анна (9-А клас): "Волонтерська діяльність як засіб розвитку особистості", секція Педагогіка, керівник Палієва С.І.
  4.  Бершацька Анастасія (9-А клас): "Математичне моделювання у мистецтві української вишивки", секція Математичне моделювання, керівник Палієва С.І.
  5. Міленко Ксенія (9-А клас): " Роль молочнокислих продуктів в оздоровленні людини", секція Біологія людини, керівник Демиденко Н.В.
  6.  Запара Дарина (10 клас): «Равлики Ахатини, як альтернатива традиційним домашнім тваринам», секція Біологія тварини, керівник Демиденко Н.В.

Захист наукових робіт наших дівчат пройшов на вищому рівні і був оцінений високими балами. За рішенням наукового та компетентного журі Грамотою управління освіти і науки Черкаської обласної адміністрації нагороджені Тищенко Вікторія, Бершацька Анастасія та Кривошея Анна. Вітаємо дівчат!

Варто сказати, що Ман дає старшокласникам досвід написання роботи, а це пошук інформації, її структурування в правильному порядку. Поки учень вчиться захищати науково-дослідницьку роботу, він вчиться ораторському мистецтву. Тому звертаємось до старшокласників: "Пишіть, проявляйте ініціативу! Працювати – це означає творити, а творчість -  єдина та реальна радість, яку людині дарує життя. Творіть, будьте щасливими завжди!"

 

                                                                                  С.І.Палієва, учитель математики


Роздрукувати статтю
Категорія: Наші досягнення
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.