25 лютого 2017 | Фоміна Віра

У кожнім імені прихована краса

Ім’я має велике значення у житті кожного з нас, воно супроводить людину, мов вірний друг. Ім'я — це нагорода, яку ви заслужили, не ім'я прославляє людину, а людина ім'я.

Упродовж місяця працювали учні 5-А класу над проектом «Краса мого імені», фінальну частину якого презентували для учнів та вчителів школи на виховній годині. Мета проекту - мотивувати учнів до подальшої діяльності через набуття життєво–необхідних у майбутньому дорослому житті знань та навичок (знайти цікаву, нову інформацію, поглибити свої знання, здобути повагу серед класного колективу);  розвивати творчу уяву; виховувати повагу до людини, свого родоводу;  залучити учнів до пізнавальної пошуково – дослідницької діяльності.

Розподіл учнів на групи (правознавці, історики, дослідники, етнографи, мовознавці, біографи, літератори, аматори, народні умільці) дав можливість залучити до проекту всіх учнів класу, розкрити різні його аспекти. Так, група етнографів-статистів дослідила найпоширені імена учнів 5-6 класів нашої школи. Виявилось, що  ім’я – Олександр  і Артем зустрічаються  9 разів, Максим – 8 разів, Владислав – 7 разів, Денис і Дмитро– по 5 разів. Найпоширенішими жіночими іменами серед учениць 5-6 класів є Анастасія – 5 разів, Софія і Катерина – по 4 рази.  Найбільшу цікавість викликали такі чоловічі імена:  Амір, Януш, Ян, Дамір, і такі жіночі: Каміла, Альбіна, Аніта, Сабріна.

Упродовж заходу лунали приказки, прислів’я, пісні, у яких зустрічаються імена (їх виконали Кривошея Вікторія та Говоріщева Вероніка).  Власні акровірші на імена учнів класу представили Каліна Артем та Тіткова Дар’я.  Сценку з історії виникнення імен представили Козіна Богдана та Панасенко Іванна. Група дослідників презентувала значення імен учнів класу.Також присутні переглянули відео «Легенди України». Усі учні класу представили творче бачення свого імені у стилі квілінгу, вишивки, малюнка. Активними у вікторині «Імена» були учні 5-В класу.

Крізь увесь захід червоною ниткою була відзначена ідея: «Добре було б, якби кожний з нас хоча б трохи ознайомився з історією свого імені. Ми не маємо права забувати, що наше ім’я — це жива нитка, яка зв’язує нас із рідним народом, із рідним краєм, з іншими народами планети, з нев’янучою українською трояндою — поетичною мовою».

                                                                  С.І.Палієва, класний керівник 5-А класу


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.