26 лютого 2017 | Фоміна Віра

Свято Масляної

Масляна - найдавніше народне свято, що перейшло в теперішній час з дохристиянських часів, зберігшись і після хрещення Русі. Свято була прийняте церквою як власне релігійне, отримавши назву Сирного тижня. Це свято припадає на тиждень перед Великим постом. Масляна завжди святкувалося з дуже рясними застіллями. Під час її відзначення було прийнято багато їсти.

Масляна - це не один день у календарі. Це тижневе обрядове свято з водінням хороводів, танцями, піснями, ігрищами. Важливим елементом було спалювання ганчір’яного опудала Зими. День за днем відбувалося щось цікаве.

Понеділок - «зустріч» Масляної.

Вівторок - «загравання».

Середа - звалася «ласунка».

Четвер - зветься «розгул, перелом».

П'ятниця - це так звані «тещині вечори».

Субота – звалася«зовичні посиденьки».

Неділя - називали «прощений день».

З давніх часів було прийнято вважати - як проведеш святкування масляного тижня такий і весь рік буде!

Ось і в нашій рідній школі № 1 м Сміла відбулося свято Масниці. Розпочалося воно зі спортивних змагань. На цих змаганнях діти з 1-4-х класів підіймали на швидкість спортивні м’ячі, перетягували канат, виконували інші завдання. Потім співали веселих пісень, грали виставу, їли млинці, печиво, пили узвар. Завершилося свято спаленням ганчір’яної ляльки, що символізувала Зиму.

Свято Масляної пройшло цікаво, весело, яскраво, ситно і шумно. Прощавай Зимо, здрастуй Весно!

 М.Батаргін, учень 4 - Б класу


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.