19 жовтня 2018 | Бондаренко Вадим

Козацькі традиції

Пресвята Покрiвонько,
Перед твоїм кривалом
Голови схиляємо.
Прохаємо, Покрiвонько,
Од лиха укрити,
Здоров’ячко наше
Знов нам обновити.

14 жовтня українці святкують одразу три свята. Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє свято, дуже молоде – День захисника України.

Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. І, до речі, саме у цей день козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.

Цікаво, що козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.

З  2015 року 14 жовтня є державним святом і неробочим днем – Днем захисника України.

Стало традицією в нашій школі цього дня проводити змагання між куренями. У цьому році брали участь три команди четвертих класів:  «Козачата», «Козацька шабля» та «Козацька булава». Змагання проходили під назвою «Нумо, козаченьки!». Діти весело, вправно та дружно виконували цікаві спортивні вправи. Козачата сміливо та відчайдушно перетягували канат, бігали з перешкодами, танцювали навприсядки гопака, співали українських пісень та весело танцювали. Дівчата, хлопці та класні керівники підтримували свої команди.  Журі визначити  переможців було дуже важко, адже всі три команди змагалися на високому рівні і швидко впоралися з поставленими завданнями. А в результаті перемогла дружба. Всі були задоволені та щасливі.

Батьки теж взяли активну участь у святі, адже вони варили козацьку кашу, яку діти смачно скуштували після змагань. Маленькі козачата щиро дякували організаторам свята: вчителю фізкультури Сущенко Є.Л., класним керівникам четвертих класів Русановій О.В, Михайлик Л.В., Коротич О.А.

Русанова О.В., Михайлик Л.В.,Коротич О,А., вчителі 4 класів


Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.