23 листопада 2018 | Бондаренко Вадим

Схилімо голови в скорботі…

Минуле століття пронеслося над Україною трьома голодоморами: 1921-1922, 1932-1933, 1947років. Такої страшної трагедії, яку пережив український народ у 30-х роках, не зазнав, мабуть, жоден народ в історії людства.

Голод – це не тільки смерть, а й духовна руїна, знищення здорової народної моралі, втрата ідеалів, занепад культури, рідної мови, традицій.

Пекло, створене в Україні на початку 30-х років ХХ століття, не можна ні з чим порівняти ні у вітчизняній, ні у світовій історії. Тільки сліпий міг не побачити трагедію українського народу. І виявляється такі сліпі були. Ці сліпі свідомо дезорієнтували з відома радянського керівництва, світову громадськість, що в Україні ніякого голоду не було й немає. І це в той час, коли в Україні помирало щодня 25 тисяч людей, щогодини – 1000 чоловік, щохвилини – 17 чоловік.

Для учнів Нашої Першої вшанування жертв Голодомору – святий обов’язок. Тому 23 листопада учні старших класів розпочали свій день зі спогадів, фактів про ті страшні для України роки, щоб кожен, хто, можливо, ще не зовсім зрозумів жахливість злочину, скоєного над його народом, замислився, проникся, усвідомив, вшанував…

Сьогодні, дякувати Богу і натрудженим рукам ми маємо святий хліб щодня, адже без цього скарбу ніхто не сідає до столу. На нашому столі присутній і хліб і зерно. Зерно - як символ життя і перемоги над молохом голоду, а хліб для того, щоб причаститися ним, як безцінним Божим даром та пом’янути душі загиблих людей, які помирали з думкою про цей святий скарб – шматочок хліба…

Свіча мільйонів замордованих голодною смертю погасла в далекому 1933. Ми ж з вами можемо запалити свічку тільки для світлої пам’яті і щоб зігрілися душі убієнних голодом та політичними репресіями. Ми запрошуємо всіх небайдужих приєднатись завтра до Всеукраїнської акції „Засвіти свічку”, яка відбудеться о 16 годині та міської акції о14:30 на центральній площі міста.

Хай кожен з вас запалить свічку пам’яті в знак вшанування невинно замученого голодом українського народу.

 

Дякуємо учням 10-Б класу за якісно підготовлений виховний захід

Заступник з виховної роботи Силка Н.А.


Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.