22 січня 2019 | Бондаренко Вадим

Час єднатися


22 січня 1919 року відбулася знакова подія в історії  України. На Софіївському майдані у Києві проголошено Акт злуки УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України.

Коли в 2014 році наша країна знову відчула на собі загрозу розколу, на її захист піднялись мільйони патріотів, справжніх небайдужих українців, які до цього часу боронять  неньку Україну. Серед тих, хто сьогодні на Сході боронить кордони нашої держави, випускники та батьки учнів нашої школи. Наша школа активно виступає за збереження цілісності та незалежності своєї держави, але до рук діти взяли не зброю, а прапори дружби і миру, з якими поїхали на захід України, щоб об’єднати українську молодь, щоб зміцнити дух майбутньої держави. Знайшовши однодумців у Івано-Франківській області у місті Яремче,  із співзвучною назвою загальноосвітня школа №1 уклали угоду 27 жовтня 2015 року про партнерство та співпрацю.

За час спільної роботи шкіл під номером один Сміла та Яремче створили єдиний освітній та творчий простір, встановили тісні стосунки,  відновлюючи історичні зв’язки, стали учасниками різноманітних форм роботи в онлайн - режимі, провели спільні свята, конференції, семінари. За чотири роки співпраці були реалізовані проекти: «Друже, кличу тебе до себе», «Тиждень обміну», «Об’єднаймо школи», «Як козаки та гуцули Україною мандрували», «Скарби українського народу». За цей час учні шкіл-партнерів відвідали Чернечу гору,  Холодний Яр, «Буковель»,побували біля скель Довбуша, дуба Залізняка, на полонині Маковиця, ознайомилися з визначними місцями Ворохти, Верховини, Микуличина, Сміли,Черкас, Канева, Чигирина, Яремче, Івано-Франківська та Львова.

Разом ліпили вареники для воїнів АТО(за ініціативи громадської організації «Дорянський борщик»), співали гімн у Холодноярському урочищі, читали заповіт на Чернечій горі, колядували в центрі Яремче, саджали дерево дружби, відвідували уроки, тренінги. Зробили висновок про те, як багато спільного у нас: ми вміємо дружити, творити, співпереживати,впевнено дивитися у майбутнє.

22 січня 2019 року відбулася знакова подія у житті Черкащини. До Нашої Першої приїхала делегація із західної України, краю полонин і потоків, з затишного міста Яремче, щоб разом, єдиною українською родиною відзначити сторіччя Соборності України та  продовжити важливу справу кращих синів України – об’єднувати та відроджувати велич нашої держави.

 Керівник проекту Силка Н.А.

 


Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.