11 листопада 2019 | Фоміна Віра

День української писемності та мови

Традиційно листопад гостинно зустрічає тих, хто любить і шанує рідне слово.

9 листопада в історії українського народу – знаменна дата, якій і приурочено тиждень української писемності та мови. Упродовж цього періоду проведено цікаві і різноманітні заходи. Під час проведення шкільного зібрання учні 10 класу ознайомили не тільки із скорботним календарем, а й цікавими фактами про рідну мову . А учні 1-4 класів  прийшли до висновку: «Кожен із нас має гордитися своєю мовою, адже вона того варта!». Для молодших школярів учителі початкових класів  у рамках свята «Слово до слова» провели конкурс на кращий оберіг «Молитва за Україну».

Для учнів 5 класів проведено бібліотечний урок «З історії друкованого слова» та конкурс "Юний мовознавець".

Квести, конкурси, вікторини – і пізнання невідомого, і гарний настрій. А флешмоб «Із бабусиної скрині. Колорит національного костюму», проведений для учнів 5-11 класів,  дав можливість не тільки насолодитися родзинками вишиванок, рушників, хусток, плахт, не тільки любуватися вправністю українських майстринь, а і зануритися в історію елементів українського одягу.

Поетичний жовтень крокує Україною…  І гість нашої школи –А. Горбівненко – залишив у душах учнів незабутні враження. Його твори – ліричні та гумористичні – викликали непідробні емоції та роздуми.

Учні 7-8 класів під час проведення години спілкування «Скарбниця рідної мови» занурилися у минуле мови та пройнялися бажанням і збагачувати  словниковий запас, і дбати про культуру мовлення – тобто стати гідними носіями багатства, переданого батьками.

Традиційно напередодні Дня писемності та мови відбулося урочисте відкриття І етапу Міжнародного конкурсу знавців української мови ім.П.Яцика і учні 3-11 класів узяли участь у виконанні творчих завдань. Сподіваємося, що переможці гідно представлять Нашу Першу на ІІ етапі конкурсу.

У цьому навчальному році у закладі вперше організовано проведено написання Всеукраїнського радіо диктанту національної єдності, у якому взяли участь і педагоги школи, і учні 6, 8-11 класів.

І педагоги, і учні Нашої Першої з повагою ставляться до рідного слова, пам'ятаючи, що без неї і народ - не народ, бо це  -  наша духовність:

Коли забув ти рідну мову,

  Яка б та мова не була, -

       Ти втратив корінь і основу,

                  Ти обчухрав себе дотла (Д.Білоус).

 Завершальним етапом у проведенні тижня української мови та писемності став фотовернісаж «Любимо і шануємо рідну мову».

Гончаренко Н.С.,

учитель української мови та літератури


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.