27 березня 2020 | Фоміна Віра

Зустріч з прекрасним…

«Коли люди поринають у мистецтво,

то можуть відкривати для себе нові грані,

таємниці, таланти.»

Чи варто вести дорослі розмови про «високе» з дітьми?

Якщо для батьків важливо, щоб мистецтво виконувало виховну функцію, то треба не лише говорити, а й діяти за допомогою мистецтва. Як це робити грамотно?

Мистецтво здатне творити дива та змінювати людину на краще.

Мистецтво – це оптика, через яку ми бачимо світ та себе у цьому світі. Мистецтво розвиває особистість, зокрема такі якості, як уява та творчий підхід до життя. За допомогою мистецтва ми можемо усвідомити те, що не в змозі отримати від життєвого досвіду.

Ще у 50-х роках XX століття Василь Сухомлинський у «Листах до сина» давав відповідь людям, які вбачали суспільний прогрес лише в освоєнні космосу, в успіхах електроніки, кібернетики. Він стверджував, що якщо не поліпшиться виховання, то ми наплачемося з цією математикою, електронікою та космосом. А найголовніший засіб самовиховання – краса. І краса в широкому розумінні – мистецтво, музика, сердечні відносини з людьми. Тому мистецтво є надзвичайно важливим фактором у розвитку людини, воно обновлює та очищає нас.

Зараз в умовах карантину не має можливості відвідувати театри,музеї,концерти,але можна поринути у світ мистецтва онлай. Щоб полегшити сприйняття творів мистецтва треба обрати для дитини найбільш цікаву форму: цікаві мультфільми про музику,відвідування виставок ,перегляд репродукцій  картин…

І, що дуже важливо – не нав’язувати дитині власну думку. Просто спостерігати за тим, як малеча сприймає той чи інший витвір мистецтва. При цьому треба пам’ятати, що не зі всіма видами мистецтва варто знайомити малих дітей. Тому тут важлива розсудливість та мудрість батьків. Мистецтво, яке нас оточує, не може не приносити користь. Воно може впливати на нас на підсвідомому рівні. Зустріч з прекрасним діє на наш психічний стан дуже позитивно – вона знімає напругу, звільняє від тривоги, очищає, оздоровлює, допомагає вивільнити енергію, емоції.

То ж до вашої уваги перелік посилань, які допоможуть вам поринути у неосяжний і такий прекрасний світ мистецтва:

https://youtu.be/GSRwdhlnFrs

https://kinokrad.co/316242-tayna-koko-2018-11-15.html

https://rezka.ag/cartoons/comedy/14561-put-k-slave.html

https://youtu.be/1Ss1vli8uB0

https://youtu.be/09_U9RXlfys

Вчителі художньо-естетичного циклу: Яхненко Л. І., Мехеда В. М.


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.