10 квітня 2020 | Фоміна Віра

Відкрий для себе світ музики

Музика - це те, що оточує нас щодня. Вона присутня абсолютно у всіх культурах і країнах і є важливою складовою життя кожної людини. Її ми чуємо буквально всюди: вдома, на вулиці, в різних закладах, по телебаченню, радіо, в кіно і т. д.

Вона здатна робити нас щасливими або змушує сумувати, дозволяє позбутися від депресії і допомагає заспокоїтися. Але чому музика так важлива для людини? Чому вона нам подобається і як впливає? Яка її роль в нашому житті? На ці питання існує безліч відповідей. Вчені проводять масу досліджень, щоб з'ясувати, як музика впливає на роботу людського мозку. Про отримані результати читайте далі в статті.

На що здатна музика?

Розповімо про найбільш дивовижні властивості музики.

 

Робить більш щасливими

Прослуховування мелодійної, спокійної музики, як і деякі біологічні стимулятори, зачіпає ділянки мозку, в яких виникає відчуття щастя. У різних ділянках системи мозку, що відповідає за емоції, за сприяння гормону допаміну протікають процеси, що формують відчуття задоволення.

Крім музики так само на мозок впливає, наприклад, їжа з великою кількістю цукру і жирів, а також почуття симпатії та любові.

 

Покращує пам'ять і здатність до концентрації

Деякі види музики сприяють більш легкому запам'ятовуванню і концентрації уваги. Прослуховування музики допоможе швидше і якісніше виконати навіть найскладнішу або нудну роботу. Воно є свого роду каталізатором творчих здібностей, сприяє засвоєнню інформації та налаштовує на робочий лад. Однак це можливо тільки при помірному рівні гучності - занадто гучна музика, навпаки, відволікає.

 

Зменшує стрес

Спокійна, повільна та мелодійна музика має властивість знижувати рівень стресу і тривоги та навіть допомагає позбутися депресії. За даними, отриманим в результаті експериментів, найбільш корисно в цих цілях використовувати медитативну музику - вона зменшує вміст в крові кортизолу - гормону стресу.

Допоможе прослуховування музики і проти безсоння. Також вона полегшить стан пацієнтів, які готуються до проведення операцій.

 

Покращує настрій

Результати численних експериментів показали, що класичні мелодії та музика в стилі нью-ейдж здатні усунути втому, позбавити  смутку та зняти напругу.

Прослуховування улюблених пісень (незалежно від жанрів, які подобаються конкретній людині), підтримує гарний настрій. Виняток - композиції в стилі гранж-рок. Ця музика, як з'ясували дослідники, викликає почуття агресії та напруженості, заважає розслабитися, позбавляє енергії та ясності свідомості.

А ось неприємна музика впливає на ділянку мозку, яка відповідає за душевний біль та страждання.

 

Змінює світосприйняття

Музика впливає на наше бачення навколишнього світу. Наприклад, при прослуховуванні сумних пісень інші люди будуть здаватися нам більш сумними, а слухаючи позитивні композиції ви будете сприймати оточуючих більш веселими.

Те ж стосується і життєвих ситуацій, в які ми потрапляємо.

 

Багато що говорить про характер

Музичні уподобання особистості пов'язані з її характером. Дослідження показали, що ті, кому подобається рок, швидше за все мало залежать від інших, проте можуть сумніватися в собі і мати занижену самооцінку. Вони відкриті всьому новому, але схильні до конфліктів і насилу налагоджують соціальні контакти.

Ті, хто люблять легку музику, намагаються чинити правильно і контролювати свої емоції. Їм складно дотримуватися балансу між незалежністю і суспільними відносинами.

Поціновувачі поп-музики та танцювальних хітів зазвичай екстраверти. Вони завжди енергійні та привітні, мають широке коло спілкування і насолоджуються увагою з боку оточуючих.

Фанати інді-музики та інших далеких від масової культури жанрів прагнуть отримати максимум нових вражень і відкриті світу.

Шанувальники блюзу відрізняються креативністю, бездоганним вихованням, товариськістю, але при цьому деякою зарозумілістю.

Джазу віддають превагу творчі люди, що часто мають завищену самооцінку.

Шанувальники класики найчастіше інтроверти, що мають дивовижні здібності до творчості.

Ті, хто люблять реп і хіп-хоп, гіперкомунікабельні, але при цьому трохи егоїстичні.

Кантрі слухають люди, що відрізняються працьовитістю, легкістю в спілкуванні та вмінням вливатися в будь-яке коло.

Поціновувачі реггі знають собі ціну, мають багату фантазію та високу потребу в спілкуванні, проте вони злегка ледачкуваті.

Ну а тих, хто слухає різну музику, можна охарактеризувати як різнобічних і яскравих особистостей, які рідко конфліктують з навколишнім світом і знаходяться в гармонії з самими собою.


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.