17 листопада 2020 | Фоміна Віра

„Усе в твоїх руках”

"Любов виникає з любові, коли хочу,

 щоб мене любили, я сам першим люблю”.

       Григорій Сковорода.

16 листопада світовою спільнотою відзначається Міжнародний день толерантності, це поняття в перекладі з латині означає «терпимість», терпиме ставлення до іншого, мистецтво жити в світі несхожих людей. Саме терпимість стала головним фактором того, що люди почали боротися проти расизму, прояви расової дискримінації, чвар на основі релігійних навчань. Підтвердженням тому стала офіційна заява ООН, яка дала своє визначення толерантності — цінність громадянського суспільства, яка проявляється у праві всіх людей бути різними, що стосується політичних, релігійних, етнічних та інших питань. Толерантність розуміють як повагу, визнання рівності, права інших на власні думки та погляди, відмову від домінування та примусу.

Ми живемо в складний і неспокійний час, а причини занепаду нашої моралі ми пояснюємо, виправдовуємо економічною та екологічною кризами, недоліками ринкових стосунків тощо. Глобальні проблеми, що їх має розв’язувати людство, дедалі більше загострюються, а конфлікти стають усе не безпечнішими, і тому зростає усвідомлення необхідності співпраці людей.

Толерантність – це не поступка, поблажливість чи потурання. Це передусім – активна позиція, що формується на основі визнання універсальних прав та основних свобод людини.

Завершити статтю хочу легендою „Все в твоїх руках”.

Колись давно на півдні Африки жив розумний але дуже пихатий вождь. Увесь день його складався з примірянь вишуканого вбрання та розмов із підданими про свій розум. Так минали дні за днями, роки за роками... Аж ось прокотилася країною чутка, що в пустелі з’явився мудрець. Дуже розлютився вождь: як можна називати якогось там старця найрозумнішою людиною в світі?! Але нікому свого обурення не показав, а запросив мудреця до себе.

І ось настав день зустрічі. Зібралось усе плем’я, щоб послухати найрозумніших людей у світі. Вождь сидів на високому троні й тримав у руках за спиною метелика. До нього підійшов невеличкий худорлявий чоловік, привітався й сказав, що готовий відповісти на будь-яке запитання. І тоді, недобре посміхаючись, вождь сказав: „Скажи-но мені, що я тримаю в руках, живе чи мертве?”. Мудрець трохи подумав, усміхнувся й відповів: „Усе в твоїх руках”.

Якщо кожен буде терпимим один до одного та буде проявляти милосердя, мудрість то разом  ми зробимо толерантним наш світ.


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.