6 січня 2021 | Фоміна Віра

«Вивчаємо традиції українського народу. Колядки»

Весь православний світ 7 січня відзначатиме свято Різдва Христового. Це одне з головних Християнських свят, що знаменує народження Ісуса Христа – Сина Божого та спасителя людства.

Українці здавна бережуть і шанують традиції Різдва.

За давньою традицією різдвяне святкування починається ще ввечері  6 січня. Вечір напередодні Різдва називається Святим або Надвечір’ям  Різдва Христового. У цей день всі члени родини мають бути вдома, допомагати один одному під час святкових приготувань.

За звичаєм до свят господині ретельно прибирали в будинку, вибілювали помешкання, застеляли нові або чисто випрані скатертини й рушники, намагалися підготувати новий одяг для всіх членів родини. Із воску власної пасіки люди виготовляли святкові свічки, приказуючи спеціальні замовляння й молитву. А в досвіта  господиня розпочинала приготування дванадцяти страв. Головною різдв’яною стравою є кутя. На почесному місці в домі повинен стояти  Дідух – житній, пшеничний або вівсяний сніп, який символізує урожай та добробут  і є оберегом роду. Традиція ставити Дідух на Святу вечерю тягнеться ще з часів язичництва. Сідати за святковий стіл потрібно з появою першої зірки.

Обов’язковою різдвяною традицією є колядування  - звичай під час якого групи колядників піснями славлять господарів. Найчастіше в таких піснях звучать побажання щастя, здоров’я та достатку.По закінченню співу, господарі виносять колядникам солодощі або гроші. Вважається, що чим більше колядників відвідає оселю, тим щедрішим буде для родини рік.

Давнім та унікальним різдвяним звичаєм є ходіння з Вертепом. Неодмінний атрибут Вертепу – різдвяна зірка. Її  вважають символом радості, саме вона несе новину  про народження Христа.

Учні 1- А класу Нашої Першої свято шануючи традиції  українського народу вітають Вас з Різдвом Христовим!

                                                                                                                           Горбатова О.Ю.


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.