12 квітня 2023 | Фоміна Віра

Україна – космічна держава

12 квітня - Міжнародний день польоту людини в космос та День працівників ракетно-космічної галузі України

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО УКРАЇНУ І КОСМОС

Україна – космічна держава. Так була за часів, коли ми входили до складу СРСР, так залишається і зараз. Хоча часто грошей на розвиток космічних досліджень бракує, українці постійно беруть участь у міжнародних програмах, займаються розробками і виготовляють космічний транспорт. Нам є чим гордитися!

Факт №1: в Україні народилися основоположники космонавтики

Костянтин Ціолковський – радянський вчений-теоретик, є одним із засновників ракетобудування та сучасної космонавтики. Він палкий пропагандист ідей освоєння космосу, а також автор науково-фантастичних творів. Його наукові і художні твори надихнули багатьох провідних ракетних інженерів.

Микола Кибальчич – винахідник та автор схеми першого у світі реактивного літального апарата. Народився на території Чернігівської області.

Юрій Кондратюк – український радянський вчений-винахідник. Він був одним із піонерів ракетної техніки й теорії космічних польотів. Саме Кондратюк автор “траси Кондратюка”, якою подорожували на Місяць космічні кораблі “Аполлон”.

Сергій Корольов – український радянський вчений у галузі ракетобудування та космонавтики, конструктор. Саме Корольов вважається основоположником практичної космонавтики.

Володимир Челомей – конструктор відомої ракети-носія “Протон”. Він був генеральним конструктором ракетно-космічної техніки, член Міжнародної академії астронавтики.

Факт №2: ракети родом з України

Олександр Засядько створив перші у світі бойові ракети. Він був нащадком українських козаків, генерал-лейтенантом та видатним інженером. Саме уродженець Полтавщини організував першу ракетну роту.

Факт №3: українець був у космосі

Поки єдиний астронавт України, який побував у космосі – це Леонід Каденюк. У космос він полетів  у 1997 році у складі американської команди на шатлі Columbia.

Факт №4: український прапор у космосі

Хоча Каденюк є єдиним космонавтом з України, який побував у космосі, український прапор там бував частіше. Так, космонавт NASA Рендольф Брезник розгорнув на орбіті український прапор, його з нашою країною пов’язують родинні зв’язки.Брезник був у космосі двічі, 5 разів виходив у відкритий космос. Саме Ренді – другий після Каденюка – розгорнув на орбіті український прапор.

Факт №5: українки також плідно розвивають космонавтику

Видатна жінка з українським корінням підкорила космос! Гайдемарі Стефанишин-Пайпер є однією з найуспішніших астронавтів NASA. Коли Гайдемарі вперше летіла у космос, вона взяла з собою Маленький прапор України і нашивку з лілейкою – символ українського Пласту.

Успішна українка була у космосі двічі, загалом 27 діб. І здійснила при цьому 5 виходів у відкритий космос. Батько майбутнього космонавта зробив усе, щоб вберегти її українську ідентичність. Виходячи заміж, залишила своє українське прізвище: Стефанишин.

Українцям є, чим пишатися. Україна – космічна держава, з багатим минулим та впевненим потенціалом на майбутнє!


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.