29 січня 2015 | Фоміна Віра

Патріотизм як цінність і консолідуюча основа нації

 

Image045

Патріотизм як духовно-моральна цінність виступає пріоритетним завданням функціонування держави, становлення суспільства, розвитку особистості. Його головним призначенням є консолідація суспільства для успішного вирішення широкомасштабних суспільно значущих державних проектів і програм. У цьому зв’язку актуальності набуває проблема виховання у юних громадян патріотизму як почуття приналежності до землі, на якій вони живуть, українського народу, гордості за державу, відповідальності за її долю.

 

Питання патріотичного виховання особливо актуалізувалися сьогодні, післяподій на Майдані, анексіїКриму, збройногоконфлікту в східнихрегіонахнашоїдержави. Відтак, постала потреба осмислити проблему патріотизму в умовахсучаснихсоціокультурних зламів, викликів і трансформацій.

 

Враховуючи зазначене, 28 січня 2015 р. у м. Києві, в Національній академії педагогічних наук України відбувся семінар-презентація «Патріотизм як цінність і консолідуюча основа нації». Організатором семінару виступив Інститут проблем виховання НАПН України.

 

Участь у заході взяли представники Міністерства освіти і науки України, наукових установ Національної академії педагогічних наук України, обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти, директори регіональних центрів туризму і краєзнавства учнівської молоді, а також спеціалісти-практики освітянської сфери (директори, заступники з виховної роботи ЗНЗ, вчителі, соціальні педагоги, психологи). До делегації Черкаської області ввійшли: Палієва С.І. (заступник директора з виховної роботи школи №1), Бойчук Л.М. (заступник директора з виховної роботи гімназії ім. В.Сенатора), методист лабораторії виховання ЧОІПОПП.

 

Метою семінару-презентації стало: обговорення актуальних питань, викликів і загроз щодо патріотичного виховання дітей та молоді,презентація доробку Інституту проблем виховання НАПН України у цьому напрямі, вироблення подальших кроків у патріотичному вихованні дітей та молоді на засадах взаємодії якомога ширшого кола різних соціальних інституцій та організацій.

 

Відповідно до мети семінару виступаючими було розкрито різні аспекти виховання почуття патріотизму дітей та молоді в контексті традицій вітчизняної і зарубіжної практики; презентовано нове наукове осмислення проблеми патріотизму; висвітлено особливості українського патріотичного виховання дітей та учнівської молоді на сучасному етапі; представлено результати дослідно-експериментальної роботи Інституту з виховання патріотизму зростаючої особистості; окреслено межі та тематичні напрями проведення подальшої дослідно-експериментальної роботи з означених питань.

 

Перед присутніми виступили: Кремень В.Г., президент НАПН України, Бех І.Д., директор Інституту проблем виховання НАПН України, Сухомлинська О.В., академік-секретар Відділення загальної педагогіки та філософії освіти Президії НАПН України, Чорна К.І., завідувач лабораторії громадянського та морального виховання Інституту проблем виховання НАПН України, Назаренко Г.А., проректор з науково-методичної роботи ЧОІПОПП.

 

 

 

С.І.Палієва,

                                                                      заступник директора з виховної роботи,

                                                                                 учасник Всеукраїнського семінару

 


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.