21 лютого 2015 | Фоміна Віра

Мова – духовне багатство народу

5621 лютого представники всіх націй і народностей відзначають Міжнародний день рідної мови. Це свято булопроголошене на Генеральній конференції ЮНЕСКО, яка відбулася 17 листопада 1999 року.

Головна декларована мета Міжнародного дня рідної мови – сприяння мовній різноманітності світу і стимулювання вивчення іноземних мов у різних країнах. Окрім того, ЮНЕСКО виступило за зближення культур та їх активну взаємодію, зокрема у мовних питаннях, бо саме мови вважаються важливим інструментом розвитку духовної спадщини планети.

Міжнародний день рідної мови відзначають носії 6000 мов, які на сьогоднішній день зафіксовані в світі.

21 лютого було обрано на знак подій, які відбулися цього дня у 1952 році в столиці Бангладеш Дацці, де від куль поліцейських загинули студенти – учасники демонстрації на захист своєї рідної мови бенгалі, яку вони вимагали визнати однією із державних мов країни.

Експертив важають, що якщо не вжити заходів, то половина із приблизно шести тисяч мов, якими говорять сьогодні, зникне уже до кінця ХХI сторіччя.

Відповідно до розробленого ЮНЕСКО Атласу мов світу, що перебувають під загрозою зникнення, за період життя останніх трьох поколінь людей із шести тисяч наявних у світі вже зникли понад 200 мов, 538 перебувають у критичному стані, 502 мовам загрожує серйозна небезпека, 651 перебуває в небезпеці і 607 – у стані нестійкості.


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.