9 травня 2015 | Фоміна Віра

Кайдашева сім’я

     Нещодавно колективу школи №1 випала нагода відвідати виставу «Кайдашева сімя» у виконанні Київського академічного обласного музично-драматичного театру ім.П.К. Саксаганського. Виставу відвідали учні, педагоги, батьки.

Класика завжди залишається цікавою для глядача, адже піднімає питання, актуальні у всі часи.

Вистава «Кайдашева сім’я» за повістю І.Нечуя-Левицького у постановці В.Стасенка поєднала в собі неповторний колорит відомого твору і новаторський підхід до створення сценічного дійства. Глибина проблематики – бездуховність, неповага людей один до одного, гріховність суспільства – розкривається легко і невимушено, в гумористичній формі, на фоні яскравих декорацій в оригінальному стилі та в супроводі живої музики у виконанні оркестру театру.

Все це – неординарне авторське бачення, яскраві декорації і костюми, музичний супровід, талановита гра акторів – створюють феєричне народне шоу, яке не залишає глядачів байдужими і викликає цілий вир емоцій. У виставі багато музичних і хореографічних номерів, які плавно вплітаються в канву дії, допомагаючи розкрити образи і головну ідею. До слова, весь музичний матеріал у виставі виконується наживо.

Більш того, музиканти не просто супроводжують, а є безпосередніми учасниками подій. Уважного глядача не могли не здивувати старовинні народні інструменти, на яких грають музики, що додає особливого колориту виставі. І поряд з такою здавалося б народністю, у музиці і хореографії явно прослуховуються і проглядаються сучасні ритми - рок, хіп-хоп, джаз. Але це зовсім не виключає прекрасних зразків української обрядової музики, яка звучить у сценах  свята Купали, весілля, поховання і вінцем усього є пісня «Роде наш красний».

Як зазначено у програмці, склад театру солідний. Ролі у спектаклі виконували:

Омелько Кайдаш – Засл. артист України Іван Калініченко, Маруся Кайдашиха – Засл. артистка України Лідія Дяченко, Карпо – Сергій Скляренко, Лаврін – Олександр Коломієць, Мотря – Олена Тетерук, Мелашка – Ірина Бондар, Довбишиха – Засл. артистка України Людмила Мерва, Довбиш – Засл. артист України Анатолій Бевз, Привид чумака – Засл. артист України Володимир Рєпін,  Духовний провідник – Роман Вдовика, Баба Параска – Надія Моцна, Баба Палажка – Ніна Кравчук.

Це було дійсно яскраве видовище!!! Неперевершена гра акторів, колоритні персонажі, багато музики, чудові українські пісні, народні танці, яскраві національні костюми. Під час перегляду вистави ми  отримали величезне емоційне задоволення.

Глядачі оплесками, стоячи, з квітами проводжали акторів. Довго ще тривали обговорення побаченого, глядачі ділилися враженнями. А ми сподіваємося на наступну зустріч із театром.

 

С.І.Палієва, заступник директора з виховної роботи

7 8


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.