28 жовтня 2015 | Фоміна Віра

На екскурсію до гетьманського краю

Image121Image124Image125     Коріння роду українського у глибокій давнині. Ми давня нація, гармонійна, прекрасна, працьовита,  добра, мрійливай та допитлива. Багато видатних і легендарних сторінок історії нашого народу залишили по собі згадку на чигиринській землі. Тому зрозумілим було бажання учнів  6-В  класу ближче познайомитися з визначними пам’ятками культурної спадщини України, зачерпнути духовної наснаги в місцях, де починалась українська державність.

І ось  чудового осіннього дня колектив нашого  класу вирушив у мандрівку до Чигирина – міста козацької слави.

Знайомство з козацьким минулим нашого краю почалося з відвідин музею Богдана Хмельницького у м.Чигирині. Серед цікавих експонатів нам найбільше запам’яталась унікальна колекція речей XVII століття та предметів декоративно – ужиткового мистецтва, козацька зброя та спорядження.

Поряд з музеєм знаходиться  гетьманська резиденція до якої входять будинок Богдана Хмельницького, військова канцелярія та скарбниця. В приміщенні  канцелярії ми ніби перегорнули сторінки історії і стали свідками як складалися і копіювалися гетьманські державні документи – універсали, укази,грамоти.

Потім ми відвідали Субботів – родинне гніздо і заміську резиденцію Хмельницького  та історичні споруди і пам’ятки замчища. Найбільше нас вразила велична споруда, архітектурна пам’ятка XVII століття – церква Святого Іллі. Цей храм був збудований за наказом і коштом Б.Хмельницького, який згодом став його усипальницею.

Того дня ми насолоджувалися чистим повітрям і красою Холодного Яру – місцем, звідки починалася  легендарна Коліївщина, яке повязане з величчю непокірного українського духу і  повне історичних таємниць, драм та трагедій.

Побували у Мотронинському  монастирі, фотографувалися на фоні тисячолітнього дуба Максима Залізняка.

Переповнені враженями, стомлені, але ще досить жваві ми поверталися додому вже майже надвечір. І ще мріяли про майбутні екскурсії, які чекають нас попереду...

 

Маньківський Ярослав

 


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.