28 жовтня 2015 | Фоміна Віра

Освіта для сталого розвитку

Image128Питанню реалізації програми «Освіта для сталого розвитку» було присвячене засідання творчої групи вчителів, які працюють за україно-шведським проектом.

Концепція сталого розвитку є провідною стратегією подальшого існування постіндустріального суспільства і вирішальне значення для становлення безпечного розвитку має освіта, яка є рушійною силою для реалізації необхідних суспільних змін.

Сьогодні розумної альтернативи сталому розвитку немає і все світове співтовариство робить певні кроки для переходу на нову стратегію розвитку у ХХІ столітті, нагальною потребою якого є формування такого способу життя, який може стати основою довготривалого збалансованого розвитку людства.

Ми вважаємо, що школа – мікромодель будь-якого суспільства, а значить від неї залежить, якою буде Україна третього тисячоліття. Адже змінилося соціальне замовлення для освітньої галузі, і зараз уже не потрібна освіта на все життя, а краще – освіта через усе життя.

Смілянська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1– це сучасний заклад освіти, який задовольняє пізнавальні інтереси дитини, плекає творчу особистість, створює умови для повноцінного інтелектуального, творчого, морального, фізичного розвитку дитини, забезпечує здобуття безперервної освіти, становлення та розвиток особистості на принципах випереджаючої освіти для сталого розвитку.

До проекту долучаються учні 2-А, 2-Б, 3-А, 5-А, 5-Б,7-А,8-А,9-Б,11 класів (класні керівники Кравченко С.А., Круковська Л.В., Калініч О.М., Хлівна Н.В., Демиденко Н.В., Сорочинська С.К., Скубенко Т.М., Величко О.О., Палієва С.І.).

Учасники творчої групи обговорили питання реалізації проекту в нашій школі, а також підтримали новину. У Верховній Раді України зареєстрували проект закону, що обмежить використання поліетиленових  пакетів. Такий закон вже діє у 40 країнах світу.

У проекті пропонують з 1 квітня 2016 року:

— Заборонити виробництво, використання, ввезення й платне або безкоштовне розповсюдження (крім транзиту вантажів) полімерних пакетів. Ця заборона не поширюється на екологічні полімерні пакети.

— Встановити норму виробництва екологічних полімерних пакетів із вторинної сировини як 90%.

— Ввести штрафні санкції за виробництво, ввезення, платне або безкоштовне розповсюдження (крім транзиту вантажів) полімерних пакетів та їх конфіскацію. За перше порушення Закону встановити штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700—3400 грн). За повторне порушення накладати штраф від 400 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. На сьогодні це 6800—13600 грн.

С.І.Палієва,

заступник директора з виховної роботи, координатор проекту


Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.