19 грудня 2015 | Фоміна Віра

Свобода і відповідальність

В нашому суспільстві на практиці здійснюється принцип: найвища цінність – Людина. Наше життя складається з вчинків. У вчинках виражається суть людини. Але в своєму житті ми повинні дотримуватися також певної відповідальності за свої дії. Саме тому темі свободи та відповідальності був присвячений диспут, який пройшов в 11 класі. Старшокласники обговорили питання: Який зміст ви вкладаєте в поняття «відповідальність» - «свобода»?    У якому вони співвідношенні? Чи можна ототожнювати поняття «Безмежна свобода» й «відповідальність»?

Дійсно, безмежна свобода без правового регулювання, соціального контролю породжує свавілля та анархію, обумовлює злочинну, протиправну поведінку, порушення прав та інтересів інших осіб, суспільства в цілому.

Ми завжди робимо так, як наказує нам внутрішній голос совісті. І тоді, коли ти нічого не зробив, навіть тоді, коли ти спиш, - ти робиш вчинок. Буває, що людина, йдучи з дому, не знає, що вона зробить: чи допоможе інваліду і почує слова подяки, чи буде затримана працівником міліції за хуліганство. Тому для обговорення було винесено  питання: чи впливає на вашу поведінку почуття відповідальності?

Найкраща поведінка та, котра визначається не зовнішніми рекомендаціями, а душевною необхідністю. Душевна є необхідність особливо гарна, коли йде не від розуму, а від серця. Чинити правильно – не думаючи, не розмірковуючи довго. Несвідома душевна потреба робити людям добро – найцінніше в людині.

   І поряд з тим у кожного з нас є певні обов’язки у навчання, колективі чи громадській роботі. А питання для обговорення:  Як ви ставитесь до  своїх обов’язків? Чи властиве вам почуття відповідальності?

Активними  учасниками диспуту були Мошняков Р., Литвин Т., Бритик Є., Мороз А., Яценко Р., Янковська Л., Муренко Я., Штомпіль О.

     Підсумовуючи все, висловили учні упродовж дискусії, ведуча заходу – Дар’я Одинцова-Ігонтова  наголосила: «Людина – складний світ: в ній може бути не тільки добре або зле, корисне або шкідливе для оточуючих. І кожен з нас повинен нести відповідальність за свої вчинки. Кожен з нас зобов’язаний виконувати свої обов’язки щодо батьків, школи, суспільства».

М.М.Коркунов говорив: «Усе, на що особа має право, є дозволеним, проте не на все дозволене вона має право». Ми, як учні – старшокласники, повинні усвідомлювати значення своєї поведінки, обов’язково дотримуватись правил, встановлених нормами права, усвідомлювати суспільну значимість своїх дій та можливих наслідків, що становить основу для правової відповідальності.

                                                         Наталія Шулякова, учениця 11 класу

6 7 8


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.