6 квітня 2016 | Фоміна Віра

Вдалий старт

06041 06042Дебатний клуб «Максимум» розпочав роботу в нашій школі зовсім нещодавно. І ось перший крок в обласному турнірі (на базі СПЕК) – участь у ¼ фіналу, де брали участь 14 команд. Нашу школу представляли команди «Екос» (8-А, тренер Скубенко Т.М.), «Фортуна» ( 9-Б, тренер Величко О.О.), «Мрія» (збірна 10-Б та 9-А, тренер Тарасенко М.В.). Склад команд: Бершацька А., Кривошея А., Захарова А. (8-А), Музика Д., Плієва М., Лопушанська Т. (9-Б), Коваленко С. (9-А), Тищенко В., Курбатова Д. (10-Б).

Дебати проводяться  в рамках проекту ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» в межах діяльності ресурсного центру зі сталого розвитку Черкаського державного технологічного університету.

Наші тренери підготували команди до міських змагань, де вони продемонстрували  неабияке  ораторське мистецтво, вміння відстоювати свою точку зору. Цього разу на обговорення було винесено теми « Майбутнє держави залежить виключно від нас» та «В сучасному суспільстві розум є найважливішою рисою успішної людини».

Беручи участь у міському турнірі дівчата набули більшого досвіду, зросла майстерність дебатерів, які вийшли за межі школи, що дасть їм можливість успішно представляли  Смілу в обласних та всеукраїнських турнірах.

Дякуємо організаторам дебатів – Ткаченко Юлії, Кулик Юлії (кураторам та тренерам проекту), усім координаторам, які працювали з нашими командами.

Хочеться зазначити, що за умовами дебатів тренери команд є членами журі. Тому нашим педагогам довелось судити інші команди, а це – нелегко. Але вони мали можливість побачити рівень підготовки команд суперників. Своїми враженнями ділиться Скубенко Т.М.: «У теплій та дружній обстановці, не зважаючи на різницю у віці та статусі учасників (від учнів 8 класу до студентів вишу) пройшли дебати. Хочеться звернути увагу на високий рівень організації, підготовки та проведення заходу. Учасники дебатів добре підготувались до турніру: вміло володіли ситуацією, їх виступи були змістовними, обгрунтованими. Це дуже цікава форма роботи, яка допомагає учням виявити свої інтелектуальні та ораторські здібності, уміння тактовно і толерантно вести діалог, впевнено та наполегливо доводити власну точку зору».

Наші дівчата - учасниці також поділились своїми враженнями після турніру.

Тищенко Вікторія (10-Б): «Хочу сказати, що спочатку звісно хвилювалась, але коли почала грати, то швидко заспокоїлась. Дуже сподобався сам хід гри,  дуже захоплює процес доведення власної точки зору. Звичайно, складність виникала у правильному формулюванні запитань і відповіді на них, але загальне враження приголомшуюче. Подібні заходи- це чудовий досвід: навчаєшся правильно, коректно і змістовно відстоювати свою думку. Також зробила висновок, що в подібних турнірах зовсім не відіграє роль вік учасників, адже сьогодні доводилось дебатувати з командою, старшою за нашу, але ми тримали себе гідно. Тому зараз залишається лише чекати результатів і звісно хочеться вірити у краще».

     Захарова Анна (8-А): «Це було дуже захоплююче. Ми дізналися багато нового та стали більш майстерними у дебатах. Отримали багато позитивних емоцій та вражень. Ми познайомились з новими людьми та ще раз підтвердили для себе, що потрібно розвиватися і не стояти на місці! Нам дуже сподобалось».

Попереду у дівчат участь у півфіналі, який відбудеться 23 квітня у Черкасах на базі дебатклубу ЧДТУ.

У сучасному суспільстві, люди, що працюють у різних галузях: в бізнесі, в політиці чи в науці, використовують техніку дебатів для прийняття та обґрунтування своїх рішень. Тому, якщо  Ви хочете навчитися:

  • розбиратися в актуальних проблемах сучасності,
  • критично мислити,
  • дивитися на речі з різних точок зору,
  • логічно вибудовувати свої думки,
  • задавати гострі питання,
  • переконувати інших,
  • спілкуватися з однолітками з інших країн - тоді, ласкаво просимо до нашого клубу «Максимум» у наступному навчальному році.

 

                                                  С.І.Палієва, заступник директора з

виховної роботи, 

координатор шкільного проекту


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.