23 січня 2017 | Фоміна Віра

Свято, що об’єднує

День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві.

Акт Злуки– історичний факт, який показав безсилля будь-яких спроб роз’єднати український народ, протиставити українців один одному. Ця подія була глибоко обумовлена історично і спиралася на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Вона стала могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної єдності, свідченням їхнього самоусвідомлення, важливою віхою процесу становлення політичної нації.

21 січня 1990 року жителі багатьох населених пунктів по дорозі між Києвом і Львовом утворили живий ланцюг, відзначивши цю історичну дату. І зараз ця традиція продовжується. У центрі Сміли 22 січня також зібралися люди, створивши ланцюг, ланками якого стали і представники Нашої Першої. «Відчувалося особливе піднесення, ніби ти є частиною чогось великого і важливого», - відзначають учні.

Універсал УНР, оголошений у день злуки, містив такі слова: «Однині народ українській, визволений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднаними зусиллями всіх своїх синів будувати нероздільну самостійну Державу Українську на благо і щастя всього її трудового люду». Вони і нині є актуальними.

 

Редколегія


Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.