24 березня 2017 | Бондаренко Вадим

Таємниця однієї картини

Як музейна скарбниця зберігає безліч таємниць, так і картина талановитого митця часто ховає загадки, за якими стоїть космос його світоглядності. Іноді простий сюжет постає як психологічна шарада або мистецький детектив, розв’язати який можна лише занурившись в атмосферу миттєвостей життя художника...

Злегка розмиті контури і кольори переносять нас в інший, чарівний світ, який нагадує казку або сон…
А вони і справді змінили світ! Дивовижні історії про  життя художників та про те, як створювалися знамениті картини йшла мова на мистецькій виховній годині під назвою «Таємниця однієї картини», яка відбулася у 5-А класі. П’ятикласники запропонували однокласникам  ознайомитись з мистецтвом видатних художників. Варто зазначити, що всі художні твори були представлені у різних напрямках та течіях живопису. Наприклад, не один десяток років історики, мистецтвознавці, журналісти і простоі люди сперечаються про загадку «Мони Лізи». У чому секрет її усмішки? Хто насправді зображений на портреті Леонардо?  Саме на цю тему запропонували поміркувати однокласникам  Довгохатько А., Тіткова Д., Верченко О., обравши епоху ренесансу. Софія Борисенко представила роботу «Водяні лілії» імпресіоніста Клода Моне, підкріпивши виступ віршами О.Карпенко:

Крізь темряву замуленого ставу
із сонної густої глибини
росте лілея чистоока й ставна
і бачить імпресіоністські сни
про те, що хтось також на цій планеті
іде крізь сон у пошуках себе
й знаходить світло — всміхнене й безсмертне, —
розкрившись пелюстками до небес.

      Ірина Дживага та Катерина Кушнір обрали постімпресіонізм, представивши роботи В.Ван Гога «Автопортрет» та «Зоряна ніч» - це одні з найвідоміших і популярних творів образотворчого мистецтва XIX століття. Солонична А. подала цікавий матеріал про експресіоніста Едварда Мунка та представила його найвідомішу картину  «Крик». Відому роботу художника-мариніста І.Айвазовського «Дев’ятий вал» обрав Артем Каліна. На виставці були й картини українських митців: натюрморт «Сніданок» К. Білокур (представили Старюк Д. та Бойко О.), «Катерина» Т.Шевченка (представив Гахун М.). Говоріщева В. ознайомила учнів з історією створення картини «Ранок у сосновому лісі». А власні художні роботи представили  Кривошея В. та Козіна Б..

Цього разу  учні доторкнулися до шедеврів світового мистецтва, привідкривши завісу таємниць декількох картин, але  попереду ще багато цікавого.

Образотворче мистецтво виховує в учнів емоційність, сміливість уяви і фантазії, творчий склад мислення, творчу свободу особистості. Одночасно творчий розвиток особистості, її творча діяльність є однією із складових естетичного смаку, духовного

розвитку.

                                                                 С.І.Палієва, класний керівник 5-А класу


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.