29 вересня 2017 | Бондаренко Вадим

STEM-освіта

Програми в усіх школах одні й ті ж,
підручники однакові, але школи різні,
тому що різні вчителі.
Школа — це передусім учитель!
В .О.Сухомлинський

Група видавництв ініціювала Український науково-методичний проект "Якість освіти" і запросила приєднатися до його розвитку всіх небайдужих педагогів.
Мета даного проекту — надавати фахову допомогу освітянам України, поширювати авторські методики викладання, вести прямий діалог з авторами підручників, забезпечити зв`язок між провідними фахівцями в кожній науковій галузі, методистами, управлінцями, вчителями.
Першим курсом, що був запроваджений, стала літня веб- SТЕМ -школа-2017 зі SТЕМ-освіти, яку організував відділ SТЕМ-освіти Інституту модернізації змісту освіти. До даного проекту долучились і вчителі Смілянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1: Цапенко Анна Іванівна, учитель біології, та Палієва Світлана Іванівна, учитель математики. Веб-школа упродовж 4 днів роботи надала можливість спілкування із 20 спікерами щодо різних питань, спонукала до обміну досвідом. Підсумкове тестування надало можливість педагогам отримати сертифікати.
STEM-освіта – це низка чи послідовність курсів або програм навчання, яка готує учнів до успішного працевлаштування, до освіти після школи або для того й іншого, вимагає різних і більш технічно складних навичок, зокрема із застосуванням математичних знань і наукових понять.
STEM (S - science, T - technology – Е-engineering – М-mathematics). Акронім STEM вживається для позначення популярного напряму в освіті, що охоплює природничі науки (Science), технології (Technology), технічну творчість (Engineering) та математику (Mathematics). Це напрям в освіті, при якому в навчальних програмах посилюється природничонауковий компонент + інноваційні технології. Технології використовують навіть у вивченні творчих, мистецьких дисциплін.
Чому STEM-освіта так актуальна? Стрімка еволюція технологій веде до того, що незабаром найбільш популярними та перспективними на планеті фахівцями стануть програмісти, IT-фахівці, інженери, професіонали в галузі високих технологій і т.д. У віддаленому майбутньому з'являться професії, про які зараз навіть уявити важко, всі вони будуть пов'язані з технологією і високо технологічним виробництвом на стику з природничими науками. Особливо будуть затребувані фахівці біо- та нано-технологій.
А навчатись – завжди цікаво!
С.І.Палієва, учитель математики,
А.І.Цапенко, учитель біології,
учасники Національного проекту «Якість освіти»


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.