24 січня 2018 | Фоміна Віра

Тиждень математики, фізики та інформатики

Перше, що спадає на думку, коли чуєш слово «математика»- це «цариця наук». Адже насправді, якщо подумати про те, що вона значить у нашому житті, то саме так і виходить. Навіть не можна собі уявити, що було б у тому випадку, якщо б не було математики. Ми не могли б заплатити продавцю в магазині, порахувати дні тижня. Та ми б навіть не знали, яке сьогодні число.

Математика дійсно вкрай важлива для того, що людство продовжувало свій розвиток і не стояло на місці. Крім того, без цієї науки сама людина просто перестане розвиватися. Звичайно ж, крім того, що вміти рахувати, будь-яка людина повинна навчитися ще дуже багато чому.

З 15 по 19 січня в Нашій Першій проводився тиждень математики, фізики та інформатики. Упродовж тижня учні мали змогу дізнатися багато нового та цікавого.

Розпочався тиждень інформаційним вісником «Відомі винахідники сучасності». На шкільній лінійці «Математика - це здорово! І ми це вам доведемо» учні 6-А класу ще раз довели, що математика - це не суха наука,  вона має тісний зв'язок із мовою, мистецтвом, історією, географією, анатомією. Математика – наука молодості і майбутнього. Вона прекрасна не менш, ніж корисна. Правильно казав український математик Кравчук, що математика є невід'ємною частиною загальнолюдської культури.

Учні 5-6-х класів долучилися до глобального заходу «Година коду», який щороку проводиться в рамках Всесвітнього тижня інформатики. “Година Коду” – це освітній проект, створений для демонстрації можливостей навчитися основам кодування незалежно від віку, соціального стану чи знань. Школярі в ігровій формі знайомляться з азами програмування, руйнують стереотипи щодо роботи програміста.

Учні 5-х, 7-х та 8-х класів мали змогу під час квестів проявити себе в самостійній діяльності та набути навичок командної роботи. Учні 5-х класів шукали відповіді на цікаві математичні запитання під час квесту «Незвіданими стежками», розв’язували кросворди, ребуси та логічні завдання. Квест з геометрії серед учнів 7-х класів «Геометрія з давніх часів до сьогодення» пройшов на позитивній ноті, всі команди  в ігровій формі справились з завданнями, що забезпечило розвиток критичного і творчого мислення, сприяло розвитку дослідницьких і творчих здібностей учнів, пожвавило цікавість до предмета. Учні 8-х класів більш глибоко пізнали інформатику, шукаючи відповіді на запитання веб-квесту «У світі програмування».

У Черкасах відбувся обласний фінал Всеукраїнських змагань з усного рахунку в мережі он-лайн Прангліміне, у якому взяли участь переможці І-ІІ он-лайн етапів Національного чемпіонату з усного рахунку Прангліміне-2018. Смілу у змаганнях представляв Вадим Олександрович Волошин, учитель математики та інформатики, який за підсумками змагань посів ІІІ місце у категорії «Сеньори».

Навіщо мені потрібна математика?

Солоничний Віталій (призер обласної олімпіади з математики, учень 8-Б класу): Всі шкільні предмети можна порівняти з цеглинками, з яких складається наша загальна освіта. Вони є однаково важливими елементами цього утворення, і не можна, віддаючи перевагу одному, зовсім не займатися іншими. Проте, у кожного школяра може бути – і майже завжди є – улюблена дисципліна.

Мій улюблений шкільний предмет – математика. Я люблю математику насамперед за її витонченість. Це унікальна наука логіки і точності, яка не має собі подібних серед всіх інших дисциплін. Математики оперують зовсім абстрактними поняттями – багатозначними, раціональними  і  ірраціональними числами, формулами, в яких все складне дивним чином можна звести до простого. Математика – «красива» наука, і мене приваблює ця абстрактна наукова краса.

Каліна Артем (переможець міської олімпіади з математики, учень 6-А класу):

Займаючись математикою, розв’язуванням математичних задач, ми розвиваемо в собі особистість, це робить нас цілеспрямованими, активними, самостійними. Швидко змінюється світ і саме життя. В неї входять нові технології. Тільки математика і розв’язування задач в традиційному розумінні не змінює себе. Математичні закони перевірені і систематизовані, тому людина в важкі моменти може покластися на неї. Математика не підведе.

Бершацька Анастасія( призер міського етапу конкурсу-захисту наукових робіт МАН, учениця 10 класу): Математика – дуже корисна дисципліна. Без неї були б неможливі більш серйозні і практичні науки – фізика, хімія, біологія, інформатика, економіка … Навіть лінгвісти в своїх роботах нерідко спираються на досягнення математики, підраховуючи коефіцієнти або відсотки. Коли говорять: «Математика – цариця наук», мають на увазі саме «корисність» математики, широту її застосування. До неї звертаються найрізноманітніші вчені; древні філософи вважали вивчення її невід’ємною частиною цього філософської освіти. Математика – це не просто робота з цифрами і абстрактними формулами. Здатність мислити математично – це, широко кажучи, здатність мислити науково, здатність оперувати чіткими поняттями. Це вміння розрахувати, вміння оцінити, логічно розсудивши, обчислити невідоме з даного, здогадатися, зрозуміти, виходячи із заданих фактів.


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.