10 травня 2018 | Бондаренко Вадим

Профілактика ботулізму

Ботулізм – тяжка  харчова токсикоінфекція, що вражає центральну нервову систему і приводить, за відсутності своєчасного лікування, до паралічу. Мікроби, збудники ботулізму – анаероби, вони можуть жити тільки в середовищі без кисню.

Збудники ботулізму живуть у ґрунті у вигляді спор. З ґрунтом спори потрапляють на овочі, фрукти, гриби, в кишківник тварин і птахів, з мулом потрапляють у кишківник риб.

Спори ботулізму витримують нагрівання до +100 град С протягом декількох годин (гинуть при температурі +121 град С), добре переносять високі концентрації солі та оцтової кислоти.

Домашні консерви (овочеві, грибні, м’ясні, рибні), отруєні токсином ботулізму, виглядають, як правило, абсолютно доброякісними, не змінюють ні зовнішнього вигляду, ні запаху, ні смаку (але роздута кришка теж може бути ознакою недоброякісного продукту). Особливістю збудника хвороби є те, що в одній банці консервів токсини накопичуються гніздами. Тому одні люди, які споживали консервовані продукти з однієї банки, хворіють, а інші  - ні.

Токсин ботулізму, потрапивши в кишківник людини, всмоктується в кров і викликає важке захворювання, яке може призвести до трагічного результату. Ознаки хвороби можуть з’явитися через декілька годин, а можуть навіть через  5 – 7 днів після вживання недоброякісної їжі. Первинні ознаки – головний біль, сухість у роті, слабкість. Дуже характерна відсутність лихоманки, температура тіла підвищується незначно. Блювота і пронос бувають не завжди, частіше – запори. Потім різко погіршується зір, з’являється двоїння в очах («сітка перед очима», «туман»). Хворий відчуває сухість у роті, голос стає гугнявим, осиплим, а іноді зникає зовсім. Хворому стає важко ковтати, дихати, важко рухатись, наростає м’язова слабкість: людина не може тримати голову.

При перших ознаках ботулізму необхідно терміново викликати лікаря або «швидку допомогу для введення протиботулінічної сироватки, так як хворому загрожує зупинка дихання. Дуже важливо вчасно надати першу допомогу – промивання шлунку теплим 5% розчином бікарбонату натрію (питна сода), проносне (сірчанокислий магній 30 гр на 500 гр води), персикова або інша рослинна олія для зв’язування токсинів.

Щоб не сталося лиха дотримуйтесь наступних порад:

  • ретельно очищайте продукти і посуд, що використовується для консервування, від бруду і пилу;
  • використовуйте рекомендовані за рецептурою концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопиченню токсину;
  • м’ясо і рибу  в домашніх умовах консервувати в герметично закритих банках тільки із застосуванням автоклава;
  • зберігайте домашні консерви при низьких температурах;
  • остерігайтесь купувати домашні консерви, а також «саморобні» м’ясні та рибні продукти, особливо в’ялену та копчену рибу з рук на вулиці та ринках;
  • не купуйте в магазині консервовані продукти з роздутою кришкою.

І, найголовніше, завжди слід пам’ятати, що в домашніх умовах ніякі продукти – овочі, фрукти, ягоди, гриби та інше, не можуть бути гарантовано очищені від забруднення. Ні один з рецептів консервування не запобігає від проростання спор ботулінічного мікроба. Тому консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах, перед вживанням слід викласти в каструлю і прокип’ятити 15 – 20 хвилин, а потім охолодити. Кип’ятіння руйнує токсин.


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.