14 листопада 2022 | Фоміна Віра

Тиждень української писемності та мови

У стінах храмів і колиб сіяє нам святково,
Як сонце, випечений хліб і виплекане СЛОВО!
Саме таке гасло супроводжувало учасників освітнього процесу під час проведення заходів, приурочених тижню української писемності та мови. Колажі, мовні лото, квести, квізи, турніри, випадкова лотерея, пазли, інтерактивні та закодовані завдання – ці та інші вправи збагатили учнів новими знаннями, захопили вивченням української мови, її глибин. У храмі книги оформлено виставку " До витоків рідної мови".
Із цікавістю школярі ознайомилися з історією появи письма та зародження і розвитку рідної мови на ранкових зустрічах для учнів 1-11 класів та під час шкільного зібрання для старшокласників.
З учнями 9А та 9Б класів було проведено гру "Мовний ревізор". У цікавій формі учні пізнавали глибини української мови, позмагалися в ерудованості та збагатили свою мовну скарбничку. Вкотре учні переконалися, що українська мова - це безмежний океан. Вона мелодійна, як пісня солов'я, прекрасна і барвиста, наче дощова веселка.
Учні 6-9 класів узяли участь у створенні фотоколажу «Візуалізація цікавих фактів про мову», а 7-класники підготувалися до подорожі країною прислів’їв про мову, перепусткою до якої стало кодування мовою емодзі, ребусів та прочитання змісту улюблених висловів народної мудрості. 5-класники ж узяли участь у челенджі «Народна мудрість житиме вічно».
Традиційно, уже вдесяте, педагоги та старшокласники взяли участь у ХХІІ радіодиктанті загальнонаціональної єдності: мали змогу не тільки перевірити рівень знань, грамотності, а й долучитися до усіх, кому небайдужа доля і країни, і – головне – її мови.
Напередодні Дня української писемності та мови учні 3-11 класів, не зважаючи на онлайн-навчання, запроваджене у закладі, зібралися в затишній класній кімнаті, щоб пригадати історію виникнення письма у часи Київської Русі та народження рідної української мови. Звучали з уст школярів улюблені поетичні рядки та вислови діячів культури про значення у нашому житті української мови, про її багатство і красу.
А потім учасники свята, борючись за звання «Знавець української мови», виконували конкурсні завдання. У задумі схилилися голови дітей над завданнями, в очах вловлювалися відголоски думок, натхнення і впевненість у своїх знаннях.
Непомітно промайнув час, відведений на виконання цікавих і непростих завдань. Та не поспішали розбігатися діти: хотілося ще і погомоніти, і пройтися шкільними коридорами, зайти до своєї класної кімнати , наживо поспілкуватися з ровесниками та учителями.
А в День української писемності та мови було оголошено і результати конкурсу. З-поміж учасників визнано кращими роботи таких учнів:
Науменко Даніель, Хрупін Артем(3В) та Ігнатов Артем (3Б), Царенко Ірина (4Б), Пилипенко Роман(4В), Пелих Олександр (4А), Хлівна Софія (5А), Золотніков Михайло (5В), Коротич Анастасія ( 6А) Липник Оксана (6В), Кравець Лідія (7А), Лопушанський Максим (7Б), Трач Софія (8А), Ланова Олександра(9В), Жук Анастасія (9А), Василенко Максим, Аглічева Любов (10 клас), Шигільдєєва Валерія, Кривошея Вікторія (11А).
Саме ці діти вибороли звання «Знавець рідної мови» і мають за честь представляти Нашу Першу у ІІ етапі мовно-літературного конкурсу ім.П.Яцика. Тож побажаймо їм успіху!
По-особливому свято дня народження нашоі мови сприймається нині. Саме зараз відчуваємо гостру потребу довести всьому світові, що ми – українці, ми – незламна нація, ми – волелюбний народ, який не поступиться і не віддасть своєї землі. І у нас прекрасна, милозвучна, солов’їна і неповторна українська мова! Бережімо, шануймо її, адже поки житиме мова, доти житиме й народ!
Пам’ятаймо застереження В.Сосюри:
Без мови рідної, юначе,
й народу нашого нема!


Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.