27 жовтня 2023 | Фоміна Віра

Як парость виноградної лози, плекайте мову

Українська мова, світанкова, калинова, материнська, барвінкова, милозвучна. Рідна мова, найкраща. Сьогодні, як ніколи, потрібно про це пам'ятати, щоб зберегти свою ідентичність. Саме це навчаємо ми, вчителі Нашої Першої. 27 жовтня у школі відбувся День писемності та української мови. Зранку під час ранкової зустрічі всі учні початкових класів написали диктант про найдорожчий скарб свого народу, а найкращі знавці слова взяли участь у Міжнародному конкурсі імені Петра Яцика, де виявили свою майстерність та творчість. Такі заходи вчать ще більше любити все українське, адже якщо лунатиме наша мова в кожному куточку рідної землі, то її унікальні вібрації витіснять той клятий російський дух, бо українська мова-то є код нації, і доки живе мова, доти й житиме народ.

Рідна мова, народ, країна, українець... Ці слова, як ніколи, щільно ввійшли у наше життя і ми відчуваємо їх значущість. Щорічно День писемності та української мови збирає тих, хто шанує рідне слово, уміло ним користується, вдосконалює і мовлення, і себе. Тож і нині учні школи зібралися в затишній Світлиці слова, щоб і поспілкуватися щодо значимості мови у житті народу, і стати активними учасниками Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика.

Учні та вчителі Нашої Першої долучилися до написання радіодиктанту національної єдності 2023. Усі присутні перейнялись почуттями авторки тексту "Дороги України", але хвилювання жодним чином не завадило грамотності, яку треба було виявити під час написання диктанту.

На затишні посиденьки з нагоди Дня української писемності та мови (27 жовтня) були запрошені пані Мова, пані Осінь та учні 6-В класу. У новій мовознавчій грі з осіннім настроєм пригадали народні прислів'я, потренувалися промовляти скоромовки та спробували скласти власні. Помилувалися маловідомими українськими назвами кольорів, дізналися походження цікавих слів, провели час у приємному товаристві!

Учні сьомих класів взяли участь у мовному батлі "Слово до слова - зложиться мова". Працюючи у командах, учасники створювали візитку, "ловили" лексичні та граматичні помилки на "Лексичному ярмарку" та змагалися у таких видах конкурсів: "Фразеологічна естафета", "Цікава загадка", "Хто швидше". Учні довели, що вправно володіють українською мовою.

Учні 5-В класу взяли участь у грі-квесті «Стежками неповторної України. Важливе про українську мову».
П‘ятикласники у цікавій формі закріпили знання про рідну мову, культурні звичаї і традиції Батьківщини.

Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Коментарі та пінги в даний час закриті.

Коментарі закриті.