21 жовтня 2020 | Фоміна Віра

Сучасні форми рабства – які вони?

Коли чуєте слово «рабство», які асоціації виникають у Вас? Можливо у Вашій уяві виникають картинки невільничих ринків у Кафі періоду Національно-визвольної війни, а можливо великі плантації бавовни з невільниками з Африки в Америці ХVII століття. Це явище, нажаль, відбувається і в XXI столітті.

Вікіпедія дає таке визначення поняття «рабство»: «Рабство -  насильницьке підпорядкування однієї людини іншою або однієї групи людей іншою групою людей.»

Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, яка не втрачає актуальності у ХХІ ст. для жодної країни світу, включаючи Україну. Експлуататори отримують прибуток через контроль та експлуатацію інших людей. Ця проблема може торкнутися кожного, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу. Щорічно близько 600 – 800 тисяч осіб у світі продають за кордон з метою експлуатації (за оцінками уряду США). Експлуатація може відбуватись як всередині країни так і поза її межами, а вербувальниками найчастіше є знайомі люди – ті, яким довіряють. Торгівля людьми може відбуватись у різних формах:

- трудова експлуатація

- сексуальна експлуатація

- примусове жебрацтво

- примусове залучення у кримінальному діяльність та збройні конфлікти

- торгівля людьми з метою вилучення органів

За оцінками Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні, понад 230 000 українців постраждали від торгівлі людьми, починаючи з 1991 року, що робить Україну однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі. Більшість постраждалих, які протягом останніх років отримали допомогу від МОМ, – молодь до 35 років. 60% постраждалих від торгівлі людьми, які звернулися по допомогу до МОМ у 2016 році, – чоловіки, понад 80% постраждалих мають вищу або технічну освіту. Наймолодшій постраждалій було 3 роки, а найстаршій – 83.

Запобігти рабству можна – готуючись їхати за кордон, дотримуйся порад із безпечної міграції!

З метою запобігання торгівлі людьми та сучасному рабству в рамках Представництва МОМ в Україні функціонує Програма протидії торгівлі людьми, на сайті якої можна дізнатись більше про правила безпечної міграції, яких потрібно дотримуватись, вирушаючи за кордон.

Якщо Ви постраждали від злочину, пов’язаного з торгівлею людьми звертайтесь:

до Черкаської  благодійної організації ЛЖВ «Від серця до серця»

(0472) 64 – 77 – 47;

на Національну «Гарячу лінію» з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів

0 800 505 501 безкоштовно зі стаціонарних телефонів;

527 безкоштовно для абонентів (Київстар, МТС, Life);

до районної державної адміністрації.


Роздрукувати статтю
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.