22 лютого 2022 | Фоміна Віра

Психологічна гігієна

Для підвищення імунітету пропонують робити ранкову зарядку, обливатись холодною водою та інші профілактичні гартуючі процедури. Дотримуватись правил гігієни: мити руки, їсти корисну їжу, митись, носити чистий одяг та багато іншого.

До того, як люди задумались про гігієну їх викошували епідемії — чума, холера, тиф та інші хвороби.

Психогігієна — це приблизно таке саме

  •  регулярно вичищайте свій мозок від дурних думок;
  •  забезпечуйте йому своєчасний та достатній відпочинок;
  •  усвідомлюйте яку інформацію вживаєте і навіщо;
  •  перезавантажуйтесь - роботою займайтесь на роботі, відпочивайте коли відпочиваєте;
  •  робіть те, що подобається  - хоча б у вільний час.

Якщо не перейматись гігієною тіла, то це:

  •  прямий шлях до хвороб як шкіри, так і внутрішніх органів;
  •  відраза оточуючих;
  •  випадіння з нормального соціального оточення.

Якщо ми ігноруємо психологічну гігієну це призводить до

  •  психічного виснаження, зниження психологічної стійкості та пружності, що врешті решт призводить до стресових розладів;
  •  уникнення звичного оточення та випадіння соціуму - кому приємно спілкуватись з виснаженим, похмурим, постійно сумним та понурим психічно неврівноваженим суб’єктом?

Пропонуємо рекомендацій з психологічної гігієни:

Насампередповага

Не забувайте про повагу до себе. Коли наступного разу ви відчуватимете, що не задоволені собою, спробуйте подарувати собі трохи доброти. Самоповага – наче емоційна імунна система, що захищає нас від емоційного болю та вибудовує стійкість. Отже, варто постійно стежити за цим відчуттям і не завдавати собі ще більших страждань, особливо коли вам уже щось болить. Один зі способів «лікування» самоповаги – це прояв доброти до самих себе. Коли вам кортить себе зайвий раз покритикувати, уявіть близького друга чи подругу у схожій ситуації і напишіть їм лист підтримки та турботи. Тоді прочитайте цей лист – саме такі думки ми маємо посилати самим собі.

Коли негативні думки беруть гору, відволічіться на щось позитивне

Переграваючи у пам’яті неприємні події, ми часто не намагаємося поглянути на них з іншого боку чи розв’язати якусь проблему, а просто «варимося» у них. Із неприємної звички це може перетворитися на глибший психологічний біль. Найліпший спосіб перервати цей нездоровий потік думок – відволіктися на якесь заняття, що потребує значної уваги: розв’яжіть судоку чи кросворд, спробуйте пригадати імена всіх однокласників у п’ятому класі тощо. Дослідження доводять, що навіть двохвилинна пауза спроможна послабити потяг зосереджуватися лише на поганому.

Відженіть відчуття провини

Провина може приносити користь. У малих дозах вона спонукає нас діяти, щоби залагодити стосунки з іншими. Та великі порції провини – токсичні, вони висотують емоційну й інтелектуальну енергію, відволікають від інших занять і не дозволяють насолоджуватися життям. Один зі способів позбутися нав’язливої провини – щиро вибачитися. Так, можливо, ви вже вибачилися раніше, проте вибачення – значно складніший процес, аніж може здаватися.
Невід’ємною складовою, якої бракує більшості шаблонних вибачень, є емпатія. Замість пояснювати, чому ви вчинили так або інакше, приділіть увагу тому, як ваш вчинок (або бездіяльність) вплинув на іншу людину. Вибачити комусь значно легше, якщо ви відчуваєте, що вони справді розуміють свою провину. Щирі вибачення (навіть удруге) найпевніше принесуть щиріше пробачення та проженуть відчуття провини.

Визначте, яке лікування емоційних травм допомагає саме вам

Приділяйте увагу собі та тому як саме ви даєте раду звичним емоційним негараздам. Можливо, ви їх просто «струшуєте» або дуже засмучуєтеся, та швидко відходите; або ж засмучуєтеся та довго відходите; або пригнічуєте свої почуття… Використовуйте ці спостереження, щоб визначитися, яку психологічну першу допомогу варто про всяк випадок мати у шафці – так само, як ви обираєте ліки від фізичного болю. Те саме стосується вибудовування вашого емоційного щита. Випробуйте різні техніки й оберіть ті, що найбільше пасують вам за використанням й ефективністю. Одначе, найважливіше – це виробити звичку завжди стежити за психологічним самопочуттям, особливо після складних, стресових й емоційно виснажливих подій.

Емоційна гігієна потребує не багато часу чи зусиль, і вона значно покращить якість вашого життя.


Роздрукувати статтю
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.