9 лютого 2017 | Фоміна Віра

Психологія почуттів. Кохання і закоханість

Жодна людина в світі не може прожити без любові. Навіть якщо вона говорить, що їй не потрібна любов, вона в неї не вірить і ніколи не відчувала, це просто захист. Так вже влаштована людина, вона хоче бути коханою і любити. Жінка мріє зустріти справжню любов з того самого моменту, як тільки починає відчувати себе дівчиною. Про кохання написано багато книг, знято фільмів, майже кожна пісня розповідає про це почуття. Але дуже часто любов плутають з простою закоханістю, що призводить часом не до щасливого продовження відносин, укладення шлюбу, а до болю, розчарування і образи. Саме невдалий досвід і викликає бажання ніколи більше не любити і довіряти свої почуття чоловікові. Тому, щоб уберегти своє ніжне серденько від зайвих ран, краще вміти відрізняти кохання від простої закоханості. З точки зору психології, любов передбачає вільні стосунки, засновані на взаємній довірі і взаємному щасті. У психології поняття любові включає три аспекти:

Зобов'язання. Моральний аспект любові. Означає готовність до спільного вирішення проблем. Цей аспект базується на повазі почуттів і думок коханого, інтелектуальних здібностей і моральних якостей, його авторитету і гідності. Коли люди щиро люблять, грань між повагою і захопленням стирається. До слів партнера прислухаються, а думка коханого (коханої) стаєвиз начальною. Всі рішення приймаються спільно. Повага – гарант відданості і довіри в парі.

Близькість. Емоційна частина любові – близькість, тепло дружби, єднання. Любов тісно пов'язана з дружбою, в основі якої загальні цілі, погляди, уподобання. У закоханих дружба може досягти свого максимуму за рахунок єдності й інтимності, коли приватне стає загальним і навпаки. Це співпереживання і радість за коханого, насолоду від того, що бачиш і чуєш об'єкт обожнювання, відчуваєш його запах і дотик. Дотики замінять слова, передають почуття приховані від інших.

Пристрасть. Фізична складова любові, що заснована на сексуальній поведінці, порушенні й потязі. Об'єкт любові стає найкрасивішим і бажаним, інші партнери вже не приваблюють.

Всі аспекти психології кохання однаково важливі для побудови і розвитку відносин. Існують їх різні комбінації, які характерні для різних видів любові. Але справжня ідеальна любо впоєднує в собі всі три складові приблизно в однакових пропорціях.

Щоб знайти справжню любов і зуміти відокремити її відзакоханості потрібно знати психологію взаємин.

Відмінні ознаки закоханості і любові в психології:

  • в закоханості люди тягнутися один до одного, щоб не відчувати самотності, в любові духовний світ не залежить від партнера;
  • захоплений стан закоханого можливий лише у присутності об'єкта, в любові щастя безперервне;
  • любов – дар, закоханість – володіння;
  • закоханість подібна з психологією дитини, любов – доля дорослих;
  • в закоханості немає розсудливості, в любові – його роль важлива;
  • закоханість – спустошує, любов – наповнює;
  • для закоханості важливі зовнішні атрибути, любов –це бажання йти однією дорогою.

Використовуйте психологію любові для побудови міцних взаємин.

 

Практичний психолог, Орловська Т.О.


Роздрукувати статтю
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.